Üst kurul, sendika başkanının LPG istasyonunu kapattı

Haber Giriş : 16 Haziran 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piyasanın disiplin altına alınması için otogaz istasyonlarına lisans verme işlemlerini tamamlayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), akaryakıt bayilerinde olduğu gibi tavizsiz davranıyor.

İşletmenin çevre şartlarını yerine getirdiğini belgeleyen gayri sıhhi müessese (GSM) belgesi ve imar iznini belediyelerden almayan istasyonlara çalışma izni vermeyen kurum, bu konudaki kararlılığını sektörün çatı örgütünün başındaki ismin bayisini kapatarak gösterdi. EPDK'nın kararıyla istasyonunu söken Petrol Ürünleri İşveren Sendikası (PÜİS) Başkanı Muhsin Alkan, üst kurulun piyasayı denetleme yerine, ?lisans'a takılı kaldığını söyledi.

EPDK ile sektörün çatı örgütü PÜİS'in başkanı arasında soğuk rüzgarlar estiren 'lisans' meselesi, Alkan'ın daha önce aldığı imar izni belgesinin belediye tarafından iptal edilmesinden kaynaklanıyor. Edinilen bilgiye göre Muhsin Alkan, İzmir Gaziemir Belediyesi sınırları içindeki otogaz istasyonuna lisans almak için Ocak 2006'da kuruma başvuruda bulundu. Müracaatı değerlendiren üst kurul, şubatta bayinin çalışma lisansını onayladı. Ancak bu arada gelen bir ihbar telefonunda, Gaziemir Belediyesi'nin Alkan'ın otogaz bayisine verdiği GSM ruhsatını iptal ettiği iddia edildi. İhbarı incelemeye alan üst kurul, belediyeden son durum hakkında bilgi istedi. Belediyeden EPDK'ya "16 Mayıs 2006'da ruhsatını iptal ettik." cevabı geldi. Bunun üzerine üst kurul, 26 Mayıs 2006'da Alkan'ın otogaz lisansını iptal etti. Otogaz istasyon lisansının iptal edilmesi üzerine açıklama yapan Muhsin Alkan, EPDK'nın piyasayı denetleme yerine en küçük taşıma aracına bile lisans verme çabasına düştüğünü belirterek, denetimlerin sadece lisans üzerine kurulduğunu savundu. Sektörle ilgili devlet kuruluşlarında yetki karmaşası olduğunu öne süren Alkan, istasyonunu söktüğü bilgisini verdi.

Geçen yıl yasalaşan Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Kanunu'na göre faaliyet gösteren şirketlerin, çevre ve toplum güvenliği açısından risk oluşturmadığını ispat eden işyeri açma ve çalışma ruhsatı gibi belgelerle EPDK'ya başvurarak lisans alma zorunluluğu getirilmişti. Şirketlerin lisans alma süresi 13 Haziran'da doldu. Bu arada sektörde faaliyet gösteren 5 bin 700'ü otogaz istasyonu olmak üzere 6 bin kadar şirket üst kurula başvuru yaptı. Verilen 3 aylık ek süre sonunda eksikliklerini tamamlayan yaklaşık 4 bin 100 otogaz istasyonu lisans almaya hak kazandı. 900 kadar otogaz istasyonu ise istenen belgeleri tamamlayamadı. Zaman, 5 Haziran'da AK Partili bazı vekillerin sürenin 3 yıl uzatılmasını içeren bir yasa tasarısı teklif ettiklerini duyurmuştu. Teklifin kanunlaşması durumunda 300-400 kadar otogaz bayiinin de kapanmaktan kurtulacağı ifade ediliyor.

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber