Sağlık Bakanı'nın nüfus planlamasıyla ilgili sözleri TBMM gündeminde

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a, "AKP hükümeti natalist (doğumu sınırlamayan) bir nüfus politikası mı uygulayacak?" diye sordu.

Bakan Akdağ'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Bakanlığı'na soru önergesi sunan Arıtman, 43 yıldan beri devlet politikası olarak anti-natalist (doğumları sınırlayıcı) nüfus politikası yürütüldüğünü belirterek, bundan vazgeçilerek natalist bir nüfus politikası uygulanıp uygulanmayacağı konusunda bilgi istedi.

Türkiye'nin geleceğini etkileyecek önemli politika değişikliği için TBMM'nin görüş ve onayına başvurulup başvurulmayacağını soran Arıtman, "Nüfusun üçte birinin 15 yaş altında olduğu bilimsel gerçeğinden yola çıkarak, bugün bile yeterli olmayan eğitim, sağlık, istihdam ve diğer altyapı hizmetleri, planladığınız yüksek nüfus artışını karşılayabilecek mi?" dedi.

CHP'li Arıtman, bugünkü verilerle Avrupa'nın en yüksek doğum hızı, doğum artış hızı, anne, bebek ve çocuk ölüm hızına sahip olan Türkiye'de natalist nüfus politikaları uygulamanın gerçekçi olup olmadığını sordu.

IMF'nin son direktifleri doğrultusunda sağlık harcamalarında kısıntıya gidildiğini ve özellikle birinci basamak sağlık hizmetine ayrılan payın ciddi oranda azaldığına işaret eden Canan Arıtman, "Bu durum, gebe ve bebek izleme ile aşılama oranlarını düşürerek yine ana, bebek ve çocuk ölüm hızı oranlarında artışlara neden olacak mıdır?" sorusunu yöneltti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber