İpekyolu 3. havalimanına uzanacak

Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nden başlayacak İpekyolu hızlı tren hattını Kars’a kadar getirmeyi planlarken, Türkiye Kars’tan devam ederek hattın ucunu 3. havalimanına bağlayacak. Böylece Türkiye, 2023 hedeflerine yaklaşacak.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Temmuz 2014 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İpekyolu 3. havalimanına uzanacak

Ahmet Fatih Erturan

ÇİN'İN 150 milyar dolarlık hızlı tren projesinin ucu İstanbul'da temelleri atılan dünyanın en büyük 3. havalimanına dayanacak. Çin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nden başlayacak hızlı tren hattını Kars'a kadar getirmeyi planlarken, Türkiye ise bu yolu daha da uzatarak 3. havalimanına kadar ulaştıracak. Böylece hem tarihi İpekyolu 'yüksek hızlı ulaşımla' tekrar canlanmış olacak hem de Türkiye dünyada ticaretin merkezi haline gelecek. Projenin amacı kapıdan kapıya yapılan yük trafiğinin Avrupa-Kafkasya-Asya koridoruna kaydırılması amacıyla gelişmiş elektronik altyapı ile bilgi alışverişi yapılması ve hızlı konteynır blok tren rotasının oluşturulmasını kapsıyor. 6 bin kilometre uzunluğundaki hızlı tren hattının güzergahında Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye olacak. Toplam 150 milyar dolarlık yatırım gerektiren hattın 2020'de hizmete girmesi bekleniyor.

Türkiye lojistik merkezi olacak

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı geçtiğimiz yıllarda başlattığı Ankara-Sivas arası hızlı tren hattı çalışmalarını 2017'de bitirmeyi planlıyor. Bakanlık projenin tamamlanmasıyla birlikte Sivas-Kars arası hızlı tren çalışmalarına başlayıp 2023 yılına yetiştirmeyi hedefliyor. Böylelikle Çin'ten gelen hat İstanbul'a kadar uzanacak. Projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye, Avrupa ve Afrika için bir lojistik merkezi haline gelecek. Türkiye, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hayalini önemli oranda gerçekleştirmiş olacak.

İPEKYOLU'NUN GETİRECEĞİ AVANTAJLAR

Bu projenin gerçekleşmesi durumunda;

- Yüksek seviyede yük akışına sahip olan Çin ve Türkiye arasında daha kısa ve daha hızlı direkt bir demiryolu bağlantısı kurulacak,

- Gümrük ve sınır geçişleri prosedürleri kolaylaştırılacak,

- Transit ve yolculuk süresi azalacak ve çevre üzerindeki olumsuz etkiler azalacak,

- Taşıma süresi önemli oranda düşürülecek,

- Sınırlarda 3-12 saat arası beklenirken bu proje ile 30 dakika-3 saat arası bekleme yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber