'İyi çocuğa' 39 yıl ceza

Haber Giriş : 20 Haziran 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli'de Umut Kitabevi'nin bombalanması olayıyla ilgili yargılanan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz 39 yıl 5'er ay hapis cezası aldı

Şemdinli'de 9 Kasım'da Umut Kitabevi'ne el bombası atılması sonucu Mehmet Zahir Korkmaz öldü, 2 kişi de yaralandı. Olaydan sonra vatandaşlar el bombasını attığını belirttikleri itirafçı Veysel Ateş ile Ateş'in kaçarak bindiği otomobilde bulunan Jandarma İstihbarat Teşkilatı'nda (JİT) görevli astsubaylar Ali Kaya ve Özcan ildeniz hakkında dava açıldı.

52 yıla kadar hapisleri isteniyordu

Van Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın açtığı davada, üç sanık hakkında "devletin birliğini bozmaya teşebbüs" ve "kasten bir kişi öldürmek ve iki kişiyi öldürmeye teşebbüs" suçlarından iki kez ağırlaştırılmış müebbet ve 52 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Sarıkaya, bu davayı açarken Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt ile ilgili iddiaları da iddianameye aldığı için Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kararı ile meslekten ihraç edildi.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sırasında ise duruşma savcısı, suçlamayı değiştirdi ve astsubay sanıkların "çete kurmak" suçundan 1 yıl 11 ay 10 gün, "Zahir Korkmaz'ı öldürmek" suçundan 25'er yıl, "Sefere Yümaz'ı ödürmeye teşebbüs"ten 12'şer yıl, "Metin Korkmaz'ı yaralamak"tan da 6'şar ay olmak üzere toplam 39 yıl 5 ay 10'ar gün hapis cezası verdi. Cezaların infazı Hakkındaki Kanun'a göre iki astsubay, cezalarının Yargıtay tarafından onanması halinde 26'şar yıl hapis yatacaklar.

Şemdinli'de ne olmuştu?

9 Kasım'da Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitabevi'nde meydana gelen patlama sonucu Mehmet Zahir Korkmaz öldü, 2 kişi de yaralandı. Hükümetin "sis perdesi kalkacak" açıklamalarının ardından Şemdinli olaylarıyla ilgili soruşturma başlatıldı. Ancak soru dosya, Van Cumhuriyet Başsavcılığı'na aktarıldı ve soruşturma üç savcı tarafından yürütüldü. Olaydan sonra el bombasını attığı iddia edilen itirafçı Veysel Ateş ile Ateş'in kaçarak bindiği otomobilde bulunan iki astsubay tutuklandı ve haklarında dava açıldı, iddianame Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın hakkındaki soruşturmayı da yürüten Savcı Sarıkaya tarafından hazırlandı.

Olayda kim kimdir?

Jandarma İstihbarat Astsubay Ali Kaya: Jandarma Istihbaratı'na bağlı çalıştığı belirtilen Kaya'nın "TiM Komutanı" olarak bulunduğu olay yerindeki araçtan çok sayıda silah, patlayıcı, krokiler ve isim listeleri çıktı. Kaya'nın ismi varlığı resmen reddedilen JİTEM'in eylemlerine ilişkin yazıları bazı kitaplarda "Mutkili Ali" diye geçiyor.

Jandarma İstihbarat Astsubay Özcan İldeniz: Bagajında silahlar ve tartışılan evrakın çıktığı jandarmaya kayıtlı beyaz Renault 19'da "araç şoförü" olarak görevlendirildiği anlaşıldı.

Veysel Ateş: PKK kampından kaçarak K. Irak'ta Barzani güçlerine sığınan, buradan da 2000'de Türkiye'ye iade edilen Ateş, kitabevindeki patlamadan sonra bombaları atan kişi olduğu gerekçesiyle kaçarken yakalandı. Ateş'in, Silopi'de kaybolan 2 HADEP'linin soruşturmasının odağında bulunan jandarma karakolunda görevli olan ve ifade veren Uzman Çavuş Veysel Ateş'le olan isim benzerliği dikkat çekti.

İddianame Türkiye'yi karıştırmıştı

Hazırladığı iddianamede Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Büyükanıt'ı suçlayan Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, 20 Nisan'da meslekten ihraç edildi. Sarıkaya, Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrası, 'disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil, suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir' hükmünü içeriyor.

'İyi çocuk, tanırım'

İddianamede, Büyükanıt hakkında 'örgüt kurmak, görevi kötüye kullanmak ve sahte belge düzenlemek' ile 'adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs' suçlarından soruşturma evrakının Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderilmek üzere tefrik edildiği belirtilmişti. Büyükanıt, Astsubay Kaya için "Kendisini tanırım. İyi çocuktur" demişti.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber