Polise atış serbest

Haber Giriş : 23 Haziran 2006 08:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan 6'ncı madde krizi nedeniyle uzun süredir TBMM Adalet Komisyonu'nda bekleyen Terörle Mücadele Yasası'nda (TMY) değişiklik öngören tasarı dün kabul edildi. TMY'deki 'terör' tanımının korunduğu tasarı, 'örgüt' tanımını ise kanundan çıkarıyor. Tasarı, terör amacıyla işlenen suçların kapsamını genişletiyor. Yapılan düzenlemeye göre kolluk kuvvetleri, doğrudan ve duraksamadan silah kullanabilecek. Adalet Komisyonu'nda kabul edilen tasarı, Meclis Genel Kurulu'nda görüşüldükten sonra yasalaşacak.

Komisyonda söz alan Jandarma Genel Komutanlığı temsilcisi Hakim Albay Gazi Koçer, güvenlik güçlerinin silah kullanma yetkisiyle ilgili yaptığı değerlendirmede Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde terör örgütü üyeleriyle ilk karşılaşma anında sorun yaşandığını belirterek, düzenlemenin terörle mücadelede etkinlik açısından çok önemli olduğunu söyledi. Koçer, 'Elinde bıçak varsa, o kişiye karşı silah kullanılmayacak, yaşam hakkı sağlanacak' diye konuştu.

AKP Isparta Milletvekili Recep Özel'in verdiği bir önergeyle güvenlik kuvvetlerinin silah kullanma yetkisini düzenleyen maddede değişiklik yapıldı ve güvenlik güçlerinin, 'doğrudan' silah kullanabilmelerine olanak sağlandı. Buna göre, kolluk kuvvetleri, terör örgütlerine yönelik operasyonlarda 'teslim ol' emrine itaat etmeyen veya silah kullanmaya teşebbüs edenlere karşı, tehlikeyi etkisiz kılabilecek ölçü ve orantıda, doğrudan ve duraksamadan silah kullanabilecek.

ETKİN PİŞMANLIK KALDI

Albay Koçer, komisyonda ayrıca TMY kapsamında verilen cezaların ertelenmemesini ve paraya çevrilmemesini istedi. Daha sonra verilen bir önergeyle bu yönde düzenleme yapılarak, TMY kapsamına giren suçlardan verilen hapis cezalarının, seçenek yaptırımlara çevrilememesi ve ertelenmemesi benimsendi. Ancak, 15 yaşını tamamlamamış çocuklar yönünden bu hüküm uygulanmayacak. Komisyon, CHP'nin, Abdullah Öcalan'ın da yararlanacağı gerekçesiyle karşı çıktığı 'etkin pişmanlık'' hükmünün, tasarıdan çıkarılarak TCK'nın 221. maddesine alınmasına ilişkin alt komisyonda yapılan düzenlemeyi de herhangi bir değişiklik yapmadan benimsedi.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber