Kemal Öztürk: Paralel polisler gitti AA'ya saldırılar bitti

30 Mart yerel seçimleri öncesi paralel yayın organı Cihan Ajansı ile haber rekabeti yaşayan AA'ya yapılan siber saldırıları hatırlatan Anadolu Ajansı Genel Müdürü Öztürk, Emniyet'teki paralel temizlikten sonra hacker saldırılarının bıçakla kesilmiş gibi durduğunu söyledi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Ağustos 2014 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kemal Öztürk: Paralel polisler gitti AA'ya saldırılar bitti

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürü Kemal Öztürk, 30 Mart Yerel Seçimleri sürecinde kurumun internet sitesine yapılan saldırıları hatırlatarak, emniyetteki paralel yapılanmanın çökertilmesinden sonra 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde saldırıya uğramadıklarını söyledi.

Emniyet'te yasadışı dinleme kapsamında yapılan Paralel yapı operasyonunda gözaltına alınan polislerden 49'u , 26 Haziran'da çıkarıldıkları Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'ndan firara kalkışmıştı. Çevik kuvvet polislerinin müdahalesi üzerine de paralel polisler oturma eylemi yapmıştı.

Dünya hacker'larına çağrı yapıldı

30 Mart Yerel Seçimleri'nde Anadolu Ajansı ile Paralel Yapılanma'nın medya organlarından Cihan Haber Ajansı'nın seçim sonuçlarını verme rekabetinde, AA sanal saldırılarla geri düşürülmeye çalışıldı. Redhack adlı hacker grubu, Twitter üzerinden "Anadolu Ajansı'na saldırı" çağrısını dünyanın tüm hackerlerine gönderdi. Bu çağrıya da pek çok ülkeden A.A'ya saldırı şeklinde cevap geldi. AA ise, bilişim merkezinin yoğun çabalarıyla 30 Mart günü ve 31 Mart sabahını sorunsuz şekilde atlatırken, seçim sonuçlarında tökezleyen Cihan'ın hem abonelik ücreti düştü hem de üye sayısı azaldı. AA Genel Müdürü Kemal Öztürk, 17 ve 25 Aralık Darbe girişimleri sonrasında paralel yapılanmanın yuvalandığı Emniyet birimlerindeki tayinlerden sonra 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde saldırıya uğramadıklarını söyledi. Öztürk şunları anlattı:

10 Ağustos'ta da saldırı bekliyorduk

"30 Mart gecesi Redhack grubu, dünyadaki bütün hackerlerin Anadolu Ajansı'na saldırması için çağrı yaptı. Bunun görsellerini de almıştık, daha sonra suç duyurusunda da bulunduk. Dünyanın pek çok yerinden de bu çağrıya katılım oldu. Biz de ajans olarak, son yılların en büyük siber saldırısıyla o gece mücadele ettik. Ama veri yavaşlamasının dışında ana yayın sistemi çökmedi. Hem suç duyurusu, hem hukuki süreçleri takip ettik. Redhack neden böyle bir saldırı yaptı, ne oluyor diye. Cumhurbaşkanlığı seçiminde benzer bir siber saldırı bekliyorduk. Biz 30 Mart öncesinde yaklaşık bir hafta boyunca da siber saldırı altında kaldık. Siber güvenlik uzmanlarımızın ifadesiyle, bunlar yoklama saldırısıymış. Ne demek bu? Sistemimizin bir bölümüne saldırıyorlar, orada açık var mı yokluyorlar, sonra başka başka bölümlere böylece bütün bilişim alt yapımızın röntgenini çıkartıyorlar. Darbeyi vuracakları gün de bu verileri kullanıyorlar."

Saldırı Emniyet içinden yapıldı

Cumhurbaşkanlığı seçiminde 10 Ağustos'ta benzer saldırıları beklediklerini ama bir saldırıyla karşılaşmadıklarını anlatan Kemal Öztürk, şunları söyledi:

"10 Ağustos seçimlerinden bir hafta öncesinden bir saldırı olmadı. Seçim gecesi olur diye bekledik, o zaman da olmadı. O zaman bilişim ekibimizin değerlendirme raporunda şöyle bir sonuç ortaya çıktı. Redhack dedikleri hacker grubu, yapılan suç duyurusu sonucunda emniyet kuvvetlerinin üzerine gittiği, bulmaya çalıştığı suçlu... Bu kişiyle yapılan araştırmaların bir kısmında Redhack'ın bağlandı IP numaralarının bir kısmı, 17 Aralık öncesinde polis merkezlerinden birinde çıktı. Ve polisin bilişim suçlarıyla mücadele diye kullandığı bazı birimler olduğu, bu IP numaralarından bağlandığı iddia edildi. Bu yönde pek çok bulgu ortaya çıktı. Biz suç duyurusunda bulunduk ama öncesinde de suç duyurusu vardı. Pek çok suç duyurusu vardı. Genel suç duyuruları sonucunda böyle bir şey ortaya çıktı.

Redhack'tan 'polis' itirafı

Polis olduğuna dair hatta, Redhack itiraf etti, 'Polis beni kullandı, irtibat halindeyim' diye... Daha sonra Redhack, polis içerisinde çok sayıda yer değiştirmeler, atamalar, gözaltılar oldu; en çok emniyette operasyon yapılan birimlerden biri bilişim suçu ve istihbarat birimiydi. Oradaki insanlar yüzde yüz değiştirildi. Bizim arkadaşlarımızın, teknik ekibin gönderdiği raporda, 30 Mart saldırısının Redhack'in yaptığına dair kesin bulgularımız var, ama 10 Ağustos'ta olmamasının nedeni Redhack grubunun bu 17 Aralık öncesindeki paralel yapıyla ilişkili olabileceğine dair şüpheleri söylüyor rapor.

Redchak'ın bağlandığı IP'lerden

birkaçı maalesef polis teşkilatında. Şaşırtıcı, 30 Mart'ta böyle büyük kampanya şekilde hacker saldırısı olurken, 10 Ağustos'ta saldırı olmaması bizi şaşırttı, şüpheye düşürttü. Bunları iddia şeklinde

söyleyebiliriz, elimizde bulgu yok. Haberleri tararsanız bulursunuz, Redhack'ın bağlandığı IP'lerden birkaçı paralel yapıya ait istihbarat bilişim merkezlerinden birkaç çıkmıştı."

Saldırılar Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan yapıldı

Redhack'ın Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı binasındaki IP'yi kullandığı iddiası medyada da yer aldı. AK Parti Ordu İl Başkanlığı'nın sitesine yapılan bilgisayar korsanı saldırısının soruşturmasında "212.57.8.2.... " IP adresinin kullanıldığı tespit edildi. Polis, bu IP adresinin bulunduğu kurumu tespit edince şoke oldu. Çünkü bu IP adresi Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı binasındaki bir bilgisayara aitti. Hacker saldırısının Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'na ait bir bilgisayardan gerçekleştirildiğini AK Parti Ordu İl Başkanı Hüseyin Akyol da doğruladı.

Öte yandan Redhack sözcüsü de yaptığı açıklamada polis muhbiri olduğunu dile getirdi. @RedHackHaber hesabından tweet'leri yazan kişi "sözcü" konumunu kendi çıkarı için kullandığını ve polis muhbirliği yaptığını itiraf ederek kamuoyundan özür diledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber