Topbaş'tan İSMEK ihalesi ile ilgili iddalara cevap

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2006 22:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçen yıl yapılan İstanbul Sanat ve Meslek Eğitim Kursları (İSMEK) ihalesiyle ilgili, "Geçen yıl yapılan ihaleyi bugün gündeme getirmekle önümüzdeki hafta yapılacak ihale için şimdiden kamuoyu oluşturulmak isteniyor. Biz bunlara yatmayız, bunlar bize tesir etmez" dedi.

Topbaş, inşaatı süren Sütlüce Kültür Merkezinde incelemede bulunurken basın mensuplarının İSMEK ihalesine ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Topbaş, bir basın mensubunun "Bir gazetede 'Ali Dibo İstanbul'da' diye manşet atıldı. İhale şartnamesinde 'sanki bir şirket tarif ediliyor' diye ifadeler var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sorması üzerine şunları kaydetti:

"2006-2007 yılıyla ilgili ihale önümüzdeki hafta olacak.

Sanıyorum pazartesi günü. Şu anda 5 firma dosya almış. 'Geçen yıl alan firma girmesin veya kurum vermesin' diye birileri tarafından geçen yılın ihalesi kasıtlı olarak gündeme getiriliyor. O zaman da bu yazılmış çizilmiş, o zaman da İhale Üst Kurulu itirazları reddetmişti.

Geçen yıl alınan ihaleden bahsediliyor. 'Adrese teslim' dedikleri ihale o. Bugün tekrar o firma girmesin, idare çekilsin, bir başkası girmesin falan diye... Ben burada farklı niyetler arıyorum." Kadir Topbaş, bu konuyu tetikleyenlerin, basına yanlış bilgilendirme yapanların niyetlerinin farklı olduğunu ifade ederek, "Biz herkese açığız. Şu anda dosya alabilirler. Buyursun gelsin alsınlar. Birçok firma alıyor. O gücü olan, o boyuttaki işi yapabileceğini belgeleyen kişilere, firmalara ve kuruluşlara açığız" diye konuştu.

İHALE GEÇEN YIL YAPILDI

Geçen yıl yapılan bir ihalenin haber yapıldığını tekrarlayan Topbaş, şöyle devam etti:

"Geçen yıl yapılan ihaleyi bugün gündeme getirmekle önümüzdeki hafta yapılacak ihale için şimdiden kamuoyu oluşturulmak isteniyor.

Biz bunlara yatmayız, bunlar bize tesir etmez. Ne hakları var, bu şekil bir yönlendirme yapmaya? Bu tabi ki manipülasyon, ön kesme.

Böyle bir şey var mı? Ya olur mu böyle bir şey?" Bu tür manipülasyonların suç olup olmadığına ilişkin soru üzerine Topbaş, bunu bilmediğini, ama yargının gerekli takibi yapacağını söyledi.

Topbaş, ihalenin üzerinden bir yıl geçtiğini, geçen yılın ihalesinin kamuoyunca sanki bugün yapılmış gibi algılanmasının istendiğini bildirdi.

"GÜCÜ YETEN GİRSİN"

Eğitim bütünlüğü ve İSMEK'teki koordinasyonu bölmemek için parçalı ihale yapmadıklarını vurgulayan Topbaş, "Önümüzde ihale var. Dosyalar açık, buyurun. Gücü yeten, 'varım ben buna yeterliyim' diyen gelsin alsın" dedi.

"Geçen yıl alan firma tekrar girip kazanmasın mı isteniyor?" şeklindeki bir soruya da Topbaş, ihalenin yapılacağını, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu ve itirazları olanların tekrar kurullara gidebileceğini vurguladı.

Topbaş, şöyle devam etti:

"İhaleyi bir başkası alır, onu bilemeyiz. Bizi başkalarıyla karıştırmasınlar. İSMEK 120 bin kişiye hizmet veriyor. Gidin kursiyerlerle konuşun. Birçoğunun psikolojik problemleri kalkmış, ev ekonomisine ciddi katkıları olmuş, kendilerine güven duygusu gelmiş.

İş kurup ihracata girenler bile var. Bu bir sosyal proje. Bu sayı belki ileride 200 bine çıkacak. Doğru bir proje. Birileri basınımızı yanlış bilgilendiriyor. Rakip firmalar basını yanlış bilgilendirmek suretiyle, birilerini bu tip haber, manşet ve bilgilendirmelerle caydırtabilir. Bunu rakip firmaların taktiği olarak görüyorum. Halk, kamuoyu bize güveniyor. İstanbul 10,5 katrilyon liralık konsolide bütçesini bana emanet etti. Bu kent emanet kent. Fatih Sultan'a, Atatürk'e, Başbakanıma emanet. Şimdi de aziz İstanbul bana emanet.

Vatandaş bana güvendi. Ben bu güven duygusunu asla sarsmam. Kimseye hak etmediği kuruşu yedirtmem. İş hayatından gelen biriyim. Bizi tanıyan, bilen bilir. Bizi başkalarıyla karıştırmasınlar. 'Hizmeti daha iyi kimden alırım' mücadelesi içerisindeyim." Topbaş, dün Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile iş yapan bir müteahhidi çağırdığını ve işini beğenmediğini söylediğini dile getirerek, aldığı 2 yıllık ihalenin iptali için talimat verdiği söyledi.

Bu müteahhidin Eyüp'te mi iş yaptığının sorulması üzerine Topbaş, "Adres vermeyeceğim. Müteahhitleri sarsarım. Doğru iş yapanları da elimin üstünde taşırım. Bu kente kaliteli hizmet almak mecburiyetindeyiz. Kendi işimden daha fazla özeniyorum" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber