Kanser nedeniyle meme aldırmak, ömrü uzatmıyor

Stanford Üniversitesi, meme kanseri hastası olan 190 bin kadını inceledi ve iki memesini aldıran kadınlar ile sadece tümörü aldıranların yaşam şansının aynı olduğunu ortaya koydu. İki yöntem arasında yaşama şansını artırma açısından sadece yüzde 2'lik fark var.

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 04 Eylül 2014 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kanser nedeniyle meme aldırmak, ömrü uzatmıyor

Annesinin 56 yaşmda kanserden ölmesinin ardından ünlü aktris Angelina Jolie, yüzde 87 meme, yüzde 50 yumurtalık kanser riskinine karşı iki memesini mastektomi yöntemiyle aldırmıştı. Angelina Jolie riski ortadan kaldırdı. Peki ya kansere yakalanan kadınlar ABD'deki Stanford Üniversitesi'nde yapılan araştırma, meme kanserine yakalanan kadınlar arasında iki memeyi de aldıranlarla sadece kanserli tümörleri aldıranlar arasında hayatta kalma şansı açısından önemli bir fark olmadığını ortaya koydu.

SADECE YÜZDE 2'LİK FARK VAR

189 bin 734 kadının verilerini inceleyen bibm adamları, iki memesini de aldıran, başka deyişle "ikili mastektomi" yaptıran kadınların 10 yıl sonra yüzde 18.8'inin öldüğünü, sadece tümörleri aldıran yani "lumpek- tomi" yaptırıp sonrasında radyoterapi görenlerin 10 yıl sonra yüzde 16.8'inin öldüğünü belirledi. Bu, iküi mastektomi uygulatanların 10 yıl sonra hayatta kalma oranının yüzde 81.2, ikinci grubun ise kurtulma şansının yüzde 83.2 olduğu anlamına gebyor. Başka deyişle iki müdahale yöntemi arasında yaşama şansını arttırma konusunda sadece yüzde 2'lik bir fark bulunuyor.

JOLİE ÖNLEM AMAÇLI OLMUŞTU

Araştırma ekibinden Dr. Allison Kurian, yaşama şansını artırma konusunda fark yaratmamanın dışında ikili mastektomi ameliyatları sonrasında iyileşme sürecinin daha uzun olduğunu, ameliyatların daha ağır cerrahi müdahaleler olduğunu vurguladı. Kurian, "Lumpektomi daha kolay bir cerrahi müda hale, dolayısıyla iyileşme süreci de kısa ve kolay" dedi. ^ Bu sonuç, özellike meme kanseri riskini artıran genler BRCA1 ve BRCA 2'yi taşıdığı için "hastalığa yakalanmadan" iki memesini de aldıran ABD'li oyuncu Angelina Jolie, şarkıcı Michelle Heaton gibi isimlerle gündeme gelen ikili mastektominin gerekliliğinin tartışılmasına neden oldu. Jolie'nin 2013'te ameliyat olduğuna dair açıklamasından sonra yukarıda adı geçen genleri taşıyıp taşımadığına dair test yaptırmak isteyen kadınların oranı yüzde 90 arttı. Kurian, hastalığa yakalanmadan ameliyat olanlara "Yaptırmayın" denemeyeceğini belirterek 1998 yılında yüzde 2 olan ikili mastektomi oranının 2011'de yüzde 12.3'e çıktığına dikkat çekti ve "Bunlar arasında bir memesinde kansere rastlanınca İkincisini de önlem olarak aldıranlar da var" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber