45 daireden kira geliri var ama hiç vergi ödemiyor!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2006 11:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adana'da, vergi kaçağını önlemek amacıyla yapılan incelemede, 45 konutundan kira geliri sağlayan bir kişinin bir daire için bile vergi ödemediği belirlendi.

Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, gayrimenkul kira gelirlerindeki vergi kaçağını belirlemek amacıyla 63 bin 356 mesken ile 6 bin 790 işyerine gönderdikleri bilgi formlarının sonuçlarının değerlendirmeye alındığını bildirdi.

Acar, bilgi formlarını vergi dairesi görevlilerine teslim etmeyen 325 kişiye özel usulsüzlük cezası kesilerek, yeniden form gönderildiğini, tekrarında yeniden aynı cezayı uygulamak zorunda kalacaklarını ifade etti.

Formlara dayanarak yapılan değerlendirmede ilginç sonuçlarla karşılaştıklarını anlatan Acar, ''45 dairesi olan bir kişinin, bu dairelerin bir tanesi için bile vergi ödemediğini ortaya çıkardık. Bunun yanı sıra 10'un üzerinde gayrimenkulu olup da vergi kaydı olmayanlarla karşılaştık'' dedi.

Acar, beyanları değerlendirirken, emlakçı odasından tahmini kira bedelleriyle ilgili bilgileri aldıklarını belirterek, ''Ayrıca, vergi memurlarımız gittikleri her mahallede emlakçılara müşteri gidip kira ücretini sordular. Bu veriler ışığında verilen beyanların gerçekçilik düzeyini belirleme şansımız oldu'' dedi.

Denetimlerinde bir başka ilginç tespitlerinin ise gerçeğe aykırı ve tutarsız kira beyanları olduğunu ifade ederek, ''Aynı apartmanın aynı katındaki iki daire arasıdaki kira bedellerinde 10 katı fark olanlara bile rastlandı'' diye konuştu.

Alınan binlerce beyanın değerlendirilmesinin devam ettiğini, yanlış kira beyanı veren ya da mükellef kaydı olmayan gayrimenkul sahiplerinin pişmanlıkla beyanname verebileceklerini belirten Acar, ''Değerlendirmelerimiz sonuçlanıncaya kadar beyanını düzeltmeyen ya da mükellef kaydını yaptırmayanlar hakkında cezalı işlem yapmak zorunda kalacağız'' dedi.

VERGİ KAYBININ BOYUTU

Acar, düşük ya da hiç gösterilmeyen kira bedelleriyle devletin milyonlarca lira zarara uğratıldığını ifade ederken, şunları kaydetti:

''Bir ya da birkaç konutu olan bir kişinin yılda 20 bin yTL kira geliri sağladığı dikkate alındığında; konutun yıllık kira bedelinin yüzde 25'ini götürü gider olarak düşüyoruz. Bu da 5 bin YTL yapar. Geriye kalan 15 bin YTL'nin üzerinden bin 800 YTL'lik istisna uyguluyoruz. Kalan paranın yüzde 20'si üzerinden de vergilendirme yapılıyor. Biz elde ettiğimiz tüm kira beyanlarıyla ilgili bu çalışmayı yapacağız.

Konutların yanı sıra işyerlerinde de durum farklı değil. Belirlediğimiz tahmini kira bedelleriyle, beyan edilen bedeller arasıda uçurum denilebilecek fark var.'' Acar, geçen yıl da aynı doğrultuda çalışmalar yaptıklarını bu sayede 17,7 milyon YTL olan gayrimenkul kira geliri matrahının bu yıl yüzde 42'lik artışla 45 milyon YTL'ye çıktığını, yıl sonuna kadar tamamlayacakları yeni çalışmayla gayrimenkul gelirlerindeki vergi kaybını tamamen önlemeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber