Kripto casuslar deşifre olacak

Kriptolu telefonların dinlendiğine ilişkin paralel yapı mensupları tarafından silinen kayıtlar kurtarıldı. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı kayıtların incelenmesi talimatı verdi. İnceleme sonucunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı, MİT Müsteşarı Fidan ve diğer bakanların hangi konuşmalarının dinlenip kaydedildiği tespit edilecek.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Eylül 2014 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kripto casuslar deşifre olacak

OSMAN ÖZGAN - CİHAT ARPACIK

TİB'teki casusluk soruşturmasında sona yaklaşılıyor. Yasadışı dinleme ve casusluk soruşturmasında kapsamında TİB'te yapılan incelemelerde kriptolu telefonların dinlediği ve kayıtların silindiği tespit edilmişti. Bilirkişi heyeti 76 kriptolu telefonun kayıtlarını kurtarmıştı. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı, kurtarılan kayıtların incelenmesine karar verdi. İnceleme sonucunda başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, diğer bakanlar ve üst düzey önemli bürokratların hangi konuşmalarının dinlendiği ortaya çıkarılacak.

DANIŞTAY HALA İZİN VERMEDİ

Danıştay ise dinlemelerde parmağı olduğu gerekçesiyle dönemin Başkanvekili Osman Nihat Şen'in de aralarında bulunduğu 5 TİB yöneticisi hakkında verilen soruşturma izniyle ilgili hala bir adım atamadı. Şüphelilerle ilgili verilen izni 4 ay bekledikten sonra iptal eden Danıştay, ikinci iznin üzerinden 1 ay geçmesine rağmen nihai kararını veremedi.

KLASÖR KLASÖR AYIRDILAR

Gölbaşı Başsavcılığı, paralel yapının üssü haline gelen yasadışı dinlemelerin gerçekleştiği TİB'e yönelik 31 Mayıs'ta başlattığı soruşturmada incelemesini tamamlandı. 8 kişilik bilirkişi heyeti, dijital veritabanını kurtarma çalışmaları sırasında aralarında o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Özel, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın da olduğu 76 kriptolu telefonlara ait dinlemelere ilişkin klasörlere ulaşıldı. Ancak dinlenen kişilerin isimleriyle oluşturulan klasörlerden ses kayıtlarının silindiği tespit edildi. Klasörlere ulaşan bilirkişi heyeti, ses kayıtlarını açıp açmama konusunda savcılıktan görüş istedi.

DANIŞTAY'DAN SES YOK

İncelemeyi tamamlayan Gölbaşı Başsavcılığı, ses kayıtlarının tamamlanmasının ardından dinlemelere ilişkin ses kayıtlarını sildirmekle suçlanan dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen ve 2 daire başkanı da dahil 5 görevlinin ifadesine başvuracak. Ancak paralel yapının üssü haline gelen TİB'deki yasadışı dinleme soruşturmasına, Danıştay engeli damga vurdu. Başsavcılığın incelemeyi 3 ayda tamamlamasına rağmen, Danıştay 5 şüpheliyle ilgili kararını hala veremedi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bu kişiler hakkında ikinci kez soruşturma izni verdi. Ancak, itiraz nedeniyle Danıştay'a giden dosyayla ilgili soruşturma izni hala çıkmadı.

İlk izin iptal edilmişti

Dönemin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen hakkındaki soruşturma iznini Bakanı Lütfi Elvan, diğer 4 yönetici hakkındaki izni ise BTK Başkanı Tayfun Acarer vermişti. Şen ve diğer şüphelilerin itirazı üzerine Danıştay, 'şüphelilere isnat edilen eylem bir bütündür. Dolayısıyla soruşturma izninin en üst dereceli amir (Ulaştırma Bakanı) tarafından verilmesi gerekir' şeklindeki hükümle, 4 ay beklettiği dosyayı tekrar bakanlığa göndermişti.

Ses kayıtları incelemeye

Gölbaşı Başsavcılığı, 'özel hayatın gizliliği' ve 'devletin mahrem bilgileri' gerekçesiyle bilirkişinin görüş istemesi üzerine, ses dosyalarının açılması kararını aldı. Bilirkişi heyeti, imajı alınan 2 bin 200 serverdaki devletin zirvesinin dinlenildiği ses dosyalarını inceleme çalışmalarına başladı. Bilirkişinin kısa süre içerisinde ses kayıtlarını üzerindeki incelemeyi tamamlayacağı öğrenildi.

HANGİ AMAÇLA KULLANILDI

Gölbaşı Başsavcılığı, ses kayıtlarını inceleyerek hangi bilgilerin yabancı ülkelerle paylaşıldığını araştıracak. Devletin mahrem sırlarını dinleyen paralel yapının, önemli ve hassas bilgileri hangi ülkelere aktarıldığı araştırılacak.

RAPOR HAZIRLANIYOR

Öte yandan, bilirkişi heyeti silinen ses kayıtlarını geri getirme çalışmalarını sürdürürken, soruşturmayla ilgili rapor da tamamlanıyor. 8 kişilik bilirkişi heyetinin Gölbaşı Başsavcılığı'na sunduğu raporda son düzeltmeler yapılıyor. Rapor, 'usulsüz dinleme', 'kriptolu telefonlar' ve 'kayıt silme' başlıklarını taşıyan 3 klasörden oluşuyor. 'Usulsüz dinleme' başlıklı klasörde Adana, İzmir ve Ankara'daki yasadışı dinlemelere ve kod adı ya da takma adla yapılan dinlemelere ait bulgulara yer veriliyor. 'Kayıt silme' başlıklı klasörde, silindiği belirtilen log kayıtlarına ait tespitler bulunuyor. 'Kriptolu telefonlar' başlıklı klasörde ise bir kısmı eski olmak üzere devletin zirvesine ait 76 kriptolu telefonun dinlendiğinin tespit edildiği belirtildi.

11 polise ihraç

İçişleri Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu, 'yasadışı dinleme ve kişisel verileri arşivleme' gerekçesiyle 71 polis hakkındaki soruşturmayı tamamladı. Kurul, 'paralel yapı' soruşturması kapsamında tutuklu İstanbul Terörle Mücadele eski Şube Müdürü Ömer Köse, Özgür Açıkgöz ve Murat Çetiner'in de aralarında bulunduğu 11 polisi, meslekten ihraç etti. 41 polis hakkında ise 16 ay kıdem durdurma cezası çıktı. Yüksek Kurul, Emniyet Müdürleri Mutlu Ekizoğlu, Gökhan Orla, Kazım Aksoy, Hayati Başdağ ve Yurt Atayün'ün dahil 15 polis hakkında da ihraç verdi. Ancak bu polisler, suçun üzerinden 2 yıl geçtiği için zaman aşımından ihraç edilemedi.

Esrarengiz seyahat dosyada

25 Aralık darbe girişiminne yönelik soruşturmada, operasyonda görevli İstanbul Mali Şube'ye bağlı polislerin Ankara'da geçirdikleri gizemli 4 gün mercek altına alındı. Polis müfettişlerinin ortaya çıkardığı gizli seyahatle ilgili soruşturma, darbe girişimi dosyasına girdi. Şubeye ait araçla Ankara'ya giden, orada araç kiralayan 4 polisin resmi olarak görevlendirilmediği ancak şubede çalışıyormuş gibi gösterildiği ortaya çıktı. Polislere 4 günlük operasyon için 10 bin TL ödeme yapıldı ancak sadece 422 TL'lik fiş ve fatura ile birlikte emniyete 86 TL teslim edildi. 25 Aralık operasyonun Ankara ayağı için tahsis edilen 9 bin TL kayıp. Savcılık 4 polisin Ankara'da ne yaptığını, kimlerle temas kurduğunu tespit etmeye çalışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber