Polise orantısız güç kullanma yetkisi geliyor

Haber Giriş : 27 Haziran 2006 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polisin orantılı güç kullanma şartını kaldıran tasarı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarıya göre polisler, hâkim ve savcı kararı olmadan üst arayabilecek, suçu önleme amacıyla şüpheliyi gözaltına alabilecek

Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarıya göre polis, orantısız güç kullanabilecek, hâkim ve savcı kararı olmadan üst arayabilecek, DNA örneği alabilecek.
Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, yapılan düzenlemeyle önleyici kolluk hizmetlerinin günün şartlarına uydurulacağı ve suçun önlenmesi konusunda polisin yetkilerinin Avrupa standartlarına yükseltileceğini söyledi. Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

"Günün ihtiyaçları açısından bu kanunun yeni baştan gözden geçirilmesi gerekmektedir. Bu kanunla bağlantılı olarak Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılmıştır. Terörle Mücadele Yasa tasarısıyla ilgili komisyonda görüşülmüştür. Muhtemelen bu hafta içinde TBMM'de görüşülecektir. Bunun bir ayağı da önleyici kolluk hizmetlerinin günün şartlarına uygun hale getirilmesi, polisin suçla mücadelede, suçun önlenmesi konusunda yetkilerinin Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Çünkü toplumu rahatsız eden en önemli olgu, güvenli bir ortamda yaşayamama olgusudur. Suçun önlenmesi, suç oluştuktan sonraki süreçten daha önemlidir."

Tasarıdaki bazı düzenlemeler ise şöyle:
Hâkim ve savcı kararı olmadan polisler üst araması yapabilecek.
Polis, yine hâkim ve savcı kararı olmadan suçun önlenmesi amacıyla kişileri muhafaza altına alabilecek.
Polis, DNA ve biyometrik bilgiler de dahil olmak üzere kişisel bilgileri kişilerin rızası olmasa da toplayıp derleyebilecek.
Polisin güç kullanımında orantılılık aranmayacak.

Bakanlar Kurulu'nda ayrıca, Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu kurulmasıyla ilgili tasarı ve sendikalarının genel kurul dışındaki zorunlu organlarına seçilebilmek için aranan 10 yıl bilfiil işçi olarak çalışma şartının kaldırılmasıyla ilgili tasarı da imzaya açıldı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber