Devlet güvencesi için ter döktüler. Sınava girenlerin ağzından 'KPSS'

Haber Giriş : 02 Temmuz 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS gibi zorlu bir sınavı geçip 4 yıl okuyan gençler, bu kez memur olmak için sınavdan geçti. Dün ve bugün yapılan KPSS'ye girenler arasında Boğaziçi mezunları bile vardı...

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), dün 81 il merkezi ve Lefkoşa'da yapıldı. İki gün sürecek sınava, 2.5 milyon kişinin katılacağı öngörülüyor. 4 yıllık üniversite mezunlarının da katıldığı sınavda, ideallerindeki meslekleri bir kenara bırakıp devlet memuru olmak için çabalayan genç insanlar vardı. Zorlu bir üniversite sınavından sonra, fakültelerden mezun olmalarına rağmen, devletin kendilerine "yetersiz" muamelesi yapmasına isyan ediyorlardı. Zorunlu tutulan ilk sınavın da genel yetenek ve genel kültür olması bu düşüncelerini pekiştiriyordu. Ama hepsi, işsizlikten kurtulmak ve garantili bir iş edinmek umuduyla devletin artık kale olan kapısını zorluyordu. VATAN KPSS sınavının ilk gününde, gençlerle konuştu. Sınava girenler arasında Boğaziçi, Gazi ve Marmara Üniversitesi gibi Türkiye'nin gözde üniversitelerinden de mezunlar olması dikkat çekiciydi.

Boğaziçi eskisi gibi avantaj değil

Onur İnci (Boğaziçi Üniversitesi, İktisat Fakültesi): Okuduğum üniversite diğer üniversitelere göre daha avantajlı. Ama asla eskisi gibi değil. Eski mezunlardan duyduğumuza göre, çok iyi şirketlerde iş bulunabiliyormuş. Ama şimdi özel sektörde iş bulunabilse bile, iyi şirketlerde bulunamıyor. Az ücretle çalışabiliyorsunuz. Bu yüzden bizim üniversiteden de çok sayıda arkadaş KPSS'ye giriyor. Ben de seneye bu sınava girmek zorundayım. Çünkü devlet sektöründe işe girmek istiyorum. Bu sınavı geçemezsem devlet kapısında iş bulamam.

Karnımda bebeğimle sınava girdim

Sabriye Tekin (Muğla Üniversitesi, Beden Eğitimi Fakültesi): Sınava altıncı girişim. Özel sektörde iş aradım ama bulamadım. Evlendim, yakında bebeğim olacak ama hâlâ iş arıyorum. En son bir giyim firmasında satış asistanlığı işi buldum. Ama aldığım eğitimle ilgisi hiç yok.

Umutsuzum ama şansımı denemek zorundayım.

Özel sektörde iş bulmak imkansız

Cem Özden (Marmara Üniversitesi, Spor Akademesi): Mezun olduktan sonra iş aradım. Ama bulabildiklerim hep part-time oldu. Özel sektörde iyi koşullarda iş bulabilmek imkansız. Bu sınava ilk kez giriyorum. Önceliğim beden öğretmeni olmak ama puanları çok yüksek. Büyük ihtimalle başaramayacağım. Alabildiğim kadar yüksek puan alıp memur olmaya çalışacağım. Bu ülkede üniversite mezunu olup olmamanız hiçbir şey değiştirmiyor.

Kadro için geçmeliyim

Özlem Sarıkaya (Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi): Sözleşmeli öğretmenlik yapıyorum. Sözleşmeli öğretmen kabul ediliyorum ama kadrolu ders verebilmek için bu sınava girmem gerekiyor. Madem öğretmenlik yapabileceğimi düşünüyorsunuz, neden bu sınava girmem ve geçmem gerekiyor. Sınava üçüncü girişim ve bu sisteme inanmadığını için kazanamıyorum.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber