Özel kreşlerin gözetim ve denetimi MEB'e veriliyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, eğitim ve öğretim kurumlarının ilk basamağı olan kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinin gözetim ve denetiminin Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülmesinin öngören tasarıyı TBMM'ye gönderdi. Tasarı yeni yasama döneminde mecliste ele alınacak.

Hükümet, 'Özel Öğretim Kurumları Kanunu ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi. Tasarının genel gerekçesinde, anayasanın 42'nci maddesindeki, eğitim ve öğretimin, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devlet gözetim ve denetimi altında yapılacağı hüküm altına alındığına dikkat çekilerek, "1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 56'ncı maddesinde eğitim ve öğretim hizmetlerinin devlet adına yürütülmesinden, gözetim ve denetiminden Milli Eğitim Bakanlığı'nın sorumlu olacağı, 625 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 1'inci maddesinde ise, gerçek ve tüzel kişilerce açılacak özel öğretim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığı'ndan izin alınarak açılması öngörülmüştür. Eğitim ve öğretim sisteminin, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda sayılan genel amaçları gerçekleştirecek şekilde düzenlenmesinin temini bakımından gözetim ve denetimin tek çatı altında birleştirilmesi önem arz etmektedir. Bu itibarla, eğitim ve öğretim kurumlarının ilk basamağı olan kreş ve gündüz bakımevleri ile çocuk kulüplerinin gözetim ve denetiminin de Milli Eğitim Bakanlığı'nca yürütülmesinin yerinde olacağı değerlendirilmiş ve tasarı bu amaçla hazırlanmıştır" denildi. Tasarıyla Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 1'inci maddesinde yer alan, "özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri" ibaresinden sonra gelmek üzere "özel kreş ve gündüz bakımevleri" ibaresi ekleniyor. Aynı tasarıyla 31.12.2007 tarihinden itibaren özel kreş ve gündüz bakımevlerinin mevcut kapasitelerinin yüzde 2'si oranında, il sosyal hizmet müdürlükleri tarafından ücretsiz kreş hizmetinden yararlandırılması uygun görülen çocuklara kontenjan ayrılması öngörülüyor. Söz konusu kontenjanın kullanımına ilişkin işlemlerin yerine getirilmesinde Milli Eğitim Bakanlığı ile Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü arasında koordinasyon ve işbirliği sağlanacak. Yine aynı tasarıyla Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümleri gereği izin almış olan özel kreş ve gündüz bakımevleri, Milli Eğitim Bakanlığı'nca çıkarılan özel öğretim kurumlarına ilişkin yönetmelik ile ilgili diğer mevzuat hükümlerine uygun olarak açılış izinlerini 31.12.2007 tarihine kadar yenileyecek.

Açılış izinlerinin yenilenmesine kadar söz konusu özel kreş ve gündüz bakımevlerinin nakil, devir, kapatma, program ilavesi veya program iptali yapma, personel görevlendirme, personelin görevine son verme, denetleme gibi işlemleri 31.12.2007 tarihine kadar Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu mevzuatı çerçevesinde Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yerine getirilecek. Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'ne, özel kreş ve gündüz bakımevi açmak üzere yapılan ancak bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte henüz sonuçlandırılmamış başvurular Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu mevzuatı çerçevesinde Genel Müdürlük tarafından iki ay içinde sonuçlandırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber