Dört telefon operatörü aynı aboneye hizmet verebilecek

Haber Giriş : 08 Temmuz 2006 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom ile diğer telekom şirketleri arasında ara bağlantı sözleşmesi imzalandı. Aboneler, şehirlerarası, uluslararası ve cep telefonlarını başka operatörden arayabilecek

Telekomünikasyon Kurumu'ndan A Tipi Lisans almış uzak mesafe telefon hizmetleri (UMTH) veren Doğan Telekom, Superonline, Global İletişim, Borusan Telekom ve Koç.net ile Türk Telekom arasında, A tipi ara bağlantı sözleşmesi imzalandı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TK Başkanı Tayfun Acarer, Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Paul Doany ve A Tipi Lisans alan UMTH telefon hizmetleri veren işletmecilerin üst düzey yöneticilerinin katıldığı imza töreninde, şirketlerin müşterileri, "taşıcı ön seçimi" adı verilen sistem sayesinde istedikleri telekom şirketinden şehirlerarası ve uluslararası görüşme yapabilecek.

Özel tarife imkânı

Tek abonelik kalkıyor. İsteyen şehir içi ve şehirlerarası görüşmeler için yine TT abonesi olacak, isteyen uzak mesafe görüşmeler için (şehirlerarası ve uluslararası) alternatif operatöre geçebilecek. Türk Telekom'dan şehiriçi hizmet alırken, 0 tuşlanarak, şehirlerarası, milletlerarası ve GSM'e giden numaralarda alternatif operatöre geçilebilecek. Yeni sistemde internetten tarife değiştirilebilecek. Çok aranan yer için özel tarife sunulabilecek.

45 lisans verildi

Bakan Yıldırım, Mayıs 2004'te uzak mesafe telefon hizmetleri lisanslarını dağıttıklarını, lisans alan işletmeci sayısının 45'e yükseldiğini, işletmelerden 10'unun A Tipi, 18'inin B Tipi ve 12'sinin de C Tipi Lisans aldığını söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:
"Aktif olanlar A Tipi 8, B Tipi 8 ve C Tipi 5'tir. Serbestleşmeyle birlikte daha rekabetçi bir ortam sağlandı.

UMTH'de işletmeciler arasında anlaşma yapılabiliyor, mobil telefoncularla yine UMTH işletmecileri arasında ara bağlantı yapılabiliyor, UMTH işletmecileri kendi aralarında yapabiliyorlar ve uydu aracılığıyla bu hizmeti veren kuruluşlarla yapabiliyorlar.
İster mobil, ister sabit, ister uydu altyapı hizmetlerinden yararlanmak suretiyle yeni işletmecilerin vatandaşın haberleşme ihtiyacını karşılamasını ve rekabetin sağlanmasını amaçladık."

'Fiyatlar kademeli olarak ucuzlar'

Doğan Telekom Genel Müdürü Cem Erkun, imzaların atılmasının önemli bir başlangıç olduğunu belirterek, "Fiyatlar bir süre sonra ucuzlayacak. Öncelikle bu haliyle devam eder, sonra kademeli olarak yüzde 5 - 10 aşağıya iner. Ara bağlantı ücretleri ve vergide değişiklik yok. Ancak ucuzlama, daha fazla müşteriye hizmetten, ölçek ekonomisinden kaynaklanacak. Teknoloji gelişiyor ve bir de rekabet olacak" dedi.

'Rekabet başladı'
Sistemin lansmanının 3 - 6 ay içinde yapılacağını tahmin ettiğini belirten Erkun, öncelikle Türk Telekom'la teknik altyapının entegre edilmesi gerektiğini söyledi. Erkun, şöyle devam etti:

"Şu anda Türk Telekom'da tek abonelik var. Yeni yapıda iki tane olacak. Bir topyekün Türk Telekom aboneliği, bir de uzak mesafe görüşmeler için alternatif operatöre geçirebileceksiniz. Bu durumda Türk Telekom'dan şehiriçi hizmet alırken, 0 tuşladığınız anda, şehirlerarası, milletlerarası ve GSM'e giden numaralarda alternatif operatöre geçeceksiniz. Bir iki yıl sonra piyasanın ne kadar değiştiğini göreceksiniz. Şu an bile uluslararası trafiğin yüzde 40'ını taşır hale geldik. Ciddi bir rekabet başladı. Kalite artıyor. Yeni sistemde örneğin internetten tarifenizi görüp, tarifenizi değiştireceksiniz. Mesela Makedoya'yı çok arıyorsanız, buna özel bir tarifeyi de size sunabileceğiz."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber