Sahte diploma çılgınlığı

Haber Giriş : 09 Temmuz 2006 10:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte diploma çılgınlığı

İşsiz Türkler, internetteki 'sahte diploma' sitelerini keşfetti. 150 ila 600 doları gözden çıkartan Türk öğrenciler, 10 gün içinde diplomasını alıyor ve bir şirkette yönetici olarak işe başlıyor.

50 bin kişi başvurdu

Türkiye'de mezun oldukları üniversitenin diplomaları ile iş bulamayan öğrenciler, 'sahte yabancı diploma' ile iş sahibi oluyor. Araştırmalara göre, 2000 ila 2005 yılı arasında 50 bin işsiz üniversite mezunu Türk, yabancı diplomalarla şirketlerde yönetici olarak göreve başladı. İnternette 'mantar' gibi çoğalan 'sahte diploma' siteleri, şu anda 500 bin civarında. Yapmanız gereken oldukça basit. Bu sitelerden birine girip istediğiniz üniversiteyi ve bölümü yazıyorsunuz.

Lisans programı seçiliyor

Sonra ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora gibi programlardan birini işaretliyorsunuz. Son olarak kredi kartı ile 150 ila 600 dolar arasındaki seçeneklerden birini seçmeniz yeterli. 'Sahte diploma'nız ortalama 10 gün içinde elinize ulaşıyor. Artık ABD'de bir üniversite bitirmiş biri olarak Türkiye'de birçok şirket kapılarını size açıyor. www.phonydiploma. com adlı site, 'sahte diploma veren sitelerden sadece biri. Fakat yüz binlerce site arasında bazıları paranızı alıyor, diploma vermiyor dikkat!

150 $'a Harvard diploması

Türkiye'de üniversite bitiren gençler iş bulamıyor İnternetten sahte Harvard, Oxford diploması alan kapışılıyor... Yılda 10 bin kişi 'sanal' mezun oluyor.

Oxford Urfa'ya geldi!

İnternetten, gerçeğinin eşi diploma satan sitelere talep patladı. 150 ila 600 dolar arasında ücret ödeyen, oturduğu yerden istediği ünlü üniversitenin diplomasını alıyor...

Şirketler fark edemiyor

Pek çok şirket "İstanbul Üniversitesi" diploması ile geleni süründürürken, "Univercity of California" yazılı sahte diplomaya kapı açılıyor. Sanal mezunların yüzde 93'ü çoktan bir işe yerleşti...

Hizmette sınır yok!

Resmini gönderene, okulda arkadaşlarıyla çekilmiş fotomontajlı fotoğraf yapılıyor. Yıllık bile hazırlanıyor. Yeter ki parasını ödeyin. Sahteye talepte Türkler Avrupa şampiyonu...

Sonsuz hizmet var

İNTERNETTEKİ sitelerin birçoğu, müşterilerine daha iyi imkan sunmak için 200 dolar karşılığında akıl almaz bir hizmet daha veriyor. Yüzünüzün 3 farklı taraftan çekilmiş bir fotoğrafınızı gönderirseniz, okulda arkadaşlarınızla çekilmiş fotoğraflarınıza da diplomayla birlikte sahip oluyorsunuz.

Türkiye ilk sırada

ARAŞTIRMALARA göre, bu tarz diplomalara başvuran Avrupa ülkelerinde ilk sıra Türkiye'nin oldu. Ortalama her yıl 10 bin Türk, sahte diploma alıyor. Yani yılda 3 ila 5 milyon doları sahtecilere ödüyoruz. 2. ve 3. sırada ise komşu ülkelerimiz Bulgaristan ve Yunanistan bulunuyor.

Takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber