Hakkari'de sağlık sorunu

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2006 22:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakkari Devlet Hastanesi Doğum Servisi'nde tedavi gören Fatma Çiftçi, normal doğum yaptıktan bir süre sonra kan kaybından hayatını kaybetti. Çiftçi ailesi, kendilerinden zamanında kan istenmediğini, bunun içinde hastane hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanırken, Hastane Başhekimi Dr. Bilal Dinçsoy ise, hastanede kan merkezi bulunmadığı ve zamanında kan temin edilmediği için hastanın hayatını kaybettiğini söyledi.

İl merkezine bağlı Bay Köyü'nde ikamet eden ve 7. çocuğuna hamile olan Fatma Çiftçi (38), sancıları nedeniyle Hakkari Devlet Hastanesi Doğum Servisi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Burada 2 gün boyunca tedavi altında tutulan Çiftçi, dün akşam saatlerinde normal doğum yaparak bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Doğumdan yarım saat sonra kanaması başlayan ve bir türlü durdurulamayan Çiftçi, doktor ve ebelerin gözü önünde hayatını kaybetti. Morga kaldırılan Çiftçi'nin cenazesi, gece geç saatlerde ambulansla Bay Köyü mezarlığında gözyaşları arasında toprağa verildi. Annesiz kalan bebeğe ise annesinin ismi verildi.

Fatma Çiftçi'nin kayınbiraderi Sabri Çiftçi, yengesinin doğumdan sonra fenalaşması üzerine hastanenin kan istediğini söyledi. Uygun kanı bulup getirine kadar yengesinin öldüğünü ifade eden Sabri Çiftçi, "Hastane yetkilileri bizden zamanında kan talep etseydi, hastamız kurtulabilecekti. Yengem, hastanede 2 gündür tedavi görüyordu. Hastane yetkilileri, hastanın durumunun iyi olduğunu ve normal doğum yaptığını söyledi. Doğumdan sonra hastamız fenalaştı, kan kaybı oldu ve yetkililer bizden kan istedi. Bizde telaşla dışarıya çıkıp kan bulup getirdik. Bize kanın geç geldiğini söylediler. Ama bizden zamanında kan istenmedi. Ayrıca hastanede kan merkezi yoktur. Hastane hakkında suç duyurusunda bulunacağız" şeklinde konuştu.

12 yaşında annesiz kalan Sultan Çiftçi ise, annesinin ölmesiyle geride kalan bebeğe annesinin ismini koyduklarını bildirdi. Sultan, "Annem hastayken bana 'kardeşlerine iyi bak, bana bir şey olabilir' demişti. Doğum yaptıktan sonra da öldü. Bir kız kardeşim oldu. Kardeşlerim annemizin öldüğünü bilmiyordu. Sonra öğrendiler, bende ağlamamaları için onları teselli ettim. Bebeğe annemin adı olan Fatma ismini koyduk" dedi.

Hakkari Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bilal Dinçsoy ise, hastanede kan merkezi bulunmadığını ve hasta sahiplerinin zamanında kan temin etmemeleri üzerine hastanın normal doğumdan sonra kan kaybından öldüğünü aktardı. Dinçsoy, "Hasta iki gün boyunca kontrolümüz altındaydı. Hastanın tansiyon ve kansızlığı vardı. Normal doğum yaparak bir kız çocuğu dünyaya getirdi. Doğumdan yarım saat sonra kanaması başladı. Hemen ailesinden kan istedik. Kan zamanında gelmeyince, hasta hayatını kaybetti. Öte yandan hastanın ölümünü yaşının ileri olması, kansız olması ve çok çocuklu olmasına bağlıyoruz" ifadelerini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber