TSK'da hedef profesyonelleşme

Bedelli askerlik uygulamasının Ocak 2015 itibarıyla yürürlüğe gireceğinin açıklanmasının ardından, gözler TSK'daki profesyonelleşme çalışmalarına çevrildi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Aralık 2014 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TSK'da hedef profesyonelleşme

MERİÇ TAFOLAR

Davutoğlu'nun önceki gün bedelli uygulamasıyla paralel olarak duyurduğu sözleşmeli erbaş alımındaki yeni düzenleme, TSK'nın profesyonelleşme sürecindeki ilk adım olarak değerlendiriliyor. Davutoğlu, "Silahlı kuvvetlerimizden gelen talep üzerine ve bu talebi Bakanlar Kurulu'nda görüştük; sözleşmeli er ve erbaş alımlarıyla ilgili ciddi kolaylaştırmalar getiriyoruz.

Bu alımları, 20 yaşına kadar indireceğiz. askerlik yapmamış olanlardan da sözleşmeli olarak silahlı kuvvetlerimiz er ve erbaş alabilecek. Böylece askerliği meslek edinmiş silahlı kuvvetleri mensupları oranını artıracağız" ifadesini kullandı.

Bekleneni verememişti

Sözleşmeli erbaş uygulaması 2011'de ilk uygulamaya geçildiğinde, yükümlü er/erbaş ihtiyacını azaltacak bir düzenleme olarak duyurulmuş, kademeli olarak toplam 50 bin sözleşmeli erbaş alınacağı duyurulmuştu. Ancak ilk alım sürecinde 5 bin 103 personel için çıkılan ilana rağmen, sözleşmeli erbaş başvuruları bekleneni verememişti. 2013'te sözleşmeli er/erbaşların özlük haklarında yapılan düzenlemelerle birlikte ordudaki sözleşmeli erbaş sayısı 4 bin 126'ya çıktı. 2011'de sözleşmeli erbaş sayısının 50 bine ulaşılacağına yönelik açıklamalar göz önünde bulundurulduğu, bu rakamın yüzde 10'ununa bile yaklaşılamamış oldu.

Halen TSK'da uzman personel oranı yüzde 36 olarak hesaplanıyor. Sözleşmeli erbaş alımındaki kolaylıkla birlikte bu oranın ilk etapta yüzde 40'a yükseltilmesi, ilerleyen süreçte ise yüzde 50'nin yakalanması amaçlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber