Doğalgaz Irak sınırına kadar ulaşacak

BOTAŞ, 2015'in ikinci yarısında inşaatına başlanması hedeflenen Sırnak Dogalgaz Boru Hattı Projesi ile doğalgazı Turkiye-Irak sınırına kadar ulaştıracak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Aralık 2014 15:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğalgaz Irak sınırına kadar ulaşacak

ANKARA - Göksel Yıldırım

BOTAS, alternatif enerji kaynaklarının cesitlendirilmesi ve ulke icinde dogalgaz boru hatlarının bir ag gibi birbirine baglanması amacıyla dogalgaz iletim hatları planlamaları yapmaya devam ediyor.

Bu amaçla, boru hattına yönelik yatırımlarla emisyon degerleri dusuk ve verimliligi yuksek dogalgazın Turkiye genelinde kullanımını yaygınlastırılması, dogalgazın tüm tuketim noktalarına ulastırılması, ayrıca BOTAS'ın 2005'ten itibaren dogalgaz alım-satım anlasmalarından dogacak "al ya da öde" yukumlulugu ile karsılasmaması, karsılasması durumunda da olusacak farkın minimize edilmesi amaçlanıyor.

BOTAŞ, bu cercevede, arazi etut, harita ve kamulastırma muhendislik ihalesi yapılan Sırnak Dogal Gaz Boru Hattı Projesi'nin hayata geçirilmesi planlanıyor. Proje, yapımı devam eden 40 inc capındaki Mardin Dogalgaz Boru Hattı'ndan cıkıs alarak, Mardin'in Savur, Midyat ve Nusaybin ilceleri ile Sırnak'ın Idil, Cizre ve Silopi ilceleri uzerinden gecerek Turkiye-Irak sınırında son bulacak.

Boru hattının gececegi guzergahla cakısan karayolu, enerji nakil hattı, sulama kanalı, dere, cay ve benzeri gecislerde ilgili kurumlarla protokol yapılacak ve uygun gorusleri alınacak. Hattın ozel mulkiyet alanlarından gecen kısımlarında BOTAS tarafından irtifak hakkı bedeli odenerek gecis yapılacak.

Dogalgaz boru hattı icin ortalama 26 metre genisliginde bir koridorun kullanılması planlanıyor.

Projenin muhendislik calısmalarının tamamlanmasından sonra gelecek yıl insaat ihalesine cıkılması ve insaat islerinin 2015'in ikinci yarısında baslayarak 24 ay icerisinde bitirilmesi hedefleniyor.

Boru hattının tum ekipmanları ile birlikte ekonomik omrununün 20 yıl olacagı öngörülüyor.

Faaliyetin insaat asamasında 200 isci calıstırılması, kalifiye ve teknik işlerin dışında yapılacaklar için cevre yerlesim yerlerinden isci saglanması planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber