Özel eğitim müdür yardımcısı normu nasıl belirlenir ve kimler görevlendirilebilir?

Haber Giriş : 12 Aralık 2014 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Özel eğitim müdür yardımcısı normu nasıl belirlenir ve kimler görevlendirilebilir?

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul ve kurumların Özel eğitim kurumu müdür yardımcısı Norm Kadrolarının belirlenmesinde; 18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Özel eğitim kurumu müdür yardımcısı norm kadrosu" başlıklı 11. maddesi hükümleri dikkate alınmaktadır.

Bu madde hükümlerine göre;

Özel Eğitim Kurumu Müdür Yardımcısı Norm Kadrosu Nasıl Belirlenir?

Özel Eğitim Kurumu Müdür Yardımcısı Norm Kadrosu, 18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Özel eğitim kurumu müdür yardımcısı norm kadrosu" başlıklı 11. maddesindeki;

"((1) Özel eğitim kurumlarında, öğrenci sayısı;

a) 101 'e kadar 1,

b) 101 ve daha fazlası için 2,

müdür yardımcısı norm kadrosu verilir.

(2) Özel eğitim kurumlarına müdür yardımcısı norm kadrosu verilmesinde, aynı bina veya bahçede farklı kademelerde eğitim veren özel eğitim okullarının öğrenci sayılan birlikte değerlendirilir.." hükümlerine göre belirlenmektedir.

Bu hükümlere göre örneğin;

Özel Eğitim Uygulama Okulu 1. Kademe,

Özel Eğitim Uygulama Okulu 2. Kademe,

Özel Eğitim Uygulama Okulu 3. Kademe,

Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi bulunan 4 okulun aynı binada faaliyet göstermesi sonucu müdür yardımcıları normu nasıl belirlenecektir?

Yönetmelik hükmü çok açık bir şekilde 2. fıkrada; "..aynı bina veya bahçede farklı kademelerde eğitim veren özel eğitim okullarının öğrenci sayıları birlikte değerlendirilir." demektedir.

Bu durumda aynı binada faaliyet gösteren özel eğitim kurumlarının tüm öğrencileri toplanarak müdür yardımcısı normu belirlenecek ve bu özel eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanma şartını taşıyan ve diğer şartları tutan öğretmenler müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilecektir.

Şöyle ki; 10.06.2014 Tarihli ve 29026 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmeliğin "Yönetici olarak görevlendirileceklerde aranacak genel şartlar" başlıklı 5. maddesinde yer alan "(1) Yönetici olarak görevlendirileceklerde aşağıdaki genel şartlar aranır; c) Görevlendirileceği eğitim kurumuna, görevlendirileceği tarihte alanı itibarıyla öğretmen olarak atanabilme şartını taşıyor olmak," hükmüne göre aynı binada faaliyet gösteren bu özel eğitim kurumlarına öğretmen olarak atanma şartını taşıyan ve diğer şartları tutan öğretmenler müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir.

Burada; 18.06.2014 Tarihli ve 29034 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmeliğin "Müdür norm kadrosu" başlıklı 5. maddesi 3. fıkrasındaki; "3) Aynı binada faaliyet gösteren farklı derece ve türdeki eğitim kurumlarından sadece öğrenci sayısı en fazla olana müdür norm kadrosu verilir." hükümlerine göre aynı binada faaliyet gösteren okullardan hangisinin öğrenci sayısı fazla ise müdür normunu o okul almakta bundan dolayı da müdür normu hani okulda ise o okulun öğretmenleri müdür yardımcısı olacaktır denilemez.

Çünkü Yönetmeliğin müdür norm kadrosunu belirleyen 5. maddesi 3. fıkrası çok açık bir şekilde müdür normunun hangi okulda olacağını belirtir iken müdür yardımcısı normunu belirleyen 11. maddesi 2. fıkrası aynı bina veya bahçede farklı kademelerde eğitim veren özel eğitim okullarının öğrenci sayıları birlikte değerlendirilerek müdür yardımcıları belirlenir demektedir.

Kısaca söz konusu özel eğitim okullarının her birine öğretmen olarak atanma şartını taşıyan tüm öğretmenler ile aynı bina veya bahçede farklı kademelerdeki özel eğitim okullarının öğretmenleri okulun müdürünün hangi kademeden olup olmadığına bakılmaksızın müdür yardımcısı olarak görevlendirilebilir.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber