Taşerona kadro haberleri doğru değil

Bazı ziyaretçilerimiz tarafından, Meclisteki bir kanuna atfen söylenen taşerona kadro verildiği yönündeki haberler doğru değildir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 18 Aralık 2014 10:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Taşerona kadro haberleri doğru değil

Bazı üyelerimiz, şu adreste yer alan kanunun yasalaştığına dikkat çekerek, taşeron personele kadro verildiğini iddia etmektedir.

Konuya geçmeden bazı teknik bilgiler vermek istiyoruz.

Bir kanun teklifi veya tasarısı Meclis komisyonlarında görüşülürken, konuyla ilgili diğer yan kanun teklifleri de ana kanun teklifi veya tasarısı kapsamında görüşülmektedir. Ancak bu süreç, yan kanun tekliflerinin aynen veya kısmen kabul edildiği anlamına gelmemektedir.

Konunun teknik yönü bu olmasına rağmen, ana kanun teklifi yasalaştığında, yan tekliflerle ilgili sayfada da, yan kanun teklifinin yasalaştığını belirtilmektedir. Yan teklifle ilgili bu tespit, teklifin aynen yasalaştığı anlamına değil, sadece ana teklif kapsamında ele alındığını göstermektedir.

Taşerona kadro haberinde atıfta bulunulan ve İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli tarafından verilen kanun teklifi de bu kapsamdadır. Yani Sayın Türeli'nin verdiği kanun teklifi ana kanun teklifi olan iş güvenliği yasası teklifi kapsamında görüşülmüş ve değerlendirilmiştir. Ancak, ifade edildiği üzere bu süreç kanunun aynen kabul edildiği anlamına gelmez.

Taşerona kadro verildiği haberi neden doğru değil?

1- Ana teklif iş güvenliği yasa tasarısıdır. Bu tasarının Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sırasında sadece Sayın Türeli'nin kanun teklifi değil 100'e yakın diğer vekillerin de iş güvenliğiyle ilgili kanun teklifleri de görüşülmüştür. Buraya tıklayarak, ana teklif kapsamında görüşülen yan kanun tekliflerini görebilirsiniz. Ancak bu yan tekliflerin büyük bölümü kabul edilmemiş olmasına rağmen, ilgili kanun tekliflerinin sayfasında "Kanunlaştı" ibaresi yer almaktadır. Bu sadece teknik bir düzenlemedir.

2- Kanunlaştığı belirtilen kadro teklifiyle ilgili sayfada, teklifin komisyondan geçen ve Genel Kurulda kabul edilen hali de yer almaktadır. Buna göre kanunlaşan tasarının, numarası 6552'dir. Varolan sayfada 6552'ye tıklayınca, Genel Kurulda kabul edilen metinde, taşeron personele kadro hükümlerinin yer almadığı görülecektir.

Özetle aynen kanunlaşan, teklifin kendisi değil, birlikte ele alındığı ana kanun tasarısıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber