MEB, Anadolu liselerine giriş şartlarını değiştiriyor

Haber Giriş : 14 Şubat 2004 13:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, Anadolu liselerine giriş şartlarını değiştiriyor

Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl yaklaşık 500 bin öğrencinin girmek için başvurduğu Anadolu liselerinin tercih sistemini, bu liseler arasındaki nakil şartlarını ve kontenjanı dolmayan okulların ön kayıtla öğrenci alması uygulamasını değiştiriyor.

Bakanlık, önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek sınav için yapacağı değişiklikleri bu yıldan belirledi. Değişiklikle öğrenciler, ülke genelinde istedikleri herhangi bir Anadolu lisesini tercih edebilecek. Halen bir ilçedeki öğrenci sadece bulunduğu ilçedeki okulları tercih edebiliyor, kendi ilini bile tercih edemiyor. Bir ildeki öğrenci ise sadece kendi ilindeki Anadolu liselerini tercih edebilirken, ilin bağlı olduğu ilçeleri veya başka bir ili seçemiyor.

Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek bir başka değişiklik ise Anadolu liseleri arasında gerçekleştirilen nakil sistemi ile ilgili olacak. Mevcut durumda puanı, büyük şehirlerdeki liselere göre daha düşük olan bir Doğu ilindeki öğrenci, sağlık raporu veya ikametgahı gerekçe göstererek Ankara Fen Lisesi'ne gelebiliyor ve nakillerde öğrencinin puanına bakılmıyor. Bu durum da ?önce düşük puanlı bir Anadolu lisesine kayıt yaptırıp sonra puanı yüksek liselere nakil yaptırma' gibi bazı suiistimalleri gündeme getiriyor. Bu suiistimallerin önlenmesi için ise ?öğrencinin sınav puanının nakil olacağı okulun taban puanından düşük olmaması ve boş kontenjan bulunması' şartı getiriliyor. İkametgahı değişen bir Anadolu lisesi öğrencisinin ise puanının gelmek istediği okula yetmemesi halinde süper liselere yönlendirilmesi planlanıyor.

Diğer bir değişiklik ise halen geçerli olan ?kontenjanı dolmayan Anadolu liselerinin ön kayıtla öğrenci alması uygulaması' yerine ?ikinci merkezi yerleştirme yapılması' olacak. Buna göre, Anadolu liseleri artık ön kayıtla öğrenci alamayacak. Bunun yerine boş kontenjanlarını bakanlığa bildirecek. Bakanlık bu boş kontenjanları ilan ederek öğrencilerden yeni başvuru alacak. Bu başvurulara göre de boş kontenjanlara ikinci bir yerleştirme yapacak. Böylece bazı Anadolu liselerinin o il veya ilçeden başvuran olmadığı için zaman zaman karşılaşılan 4?5 netle öğrenci alması ihtimali kalmayacak ve bu Anadolu liselerinin puanları yükselecek. Ayrıca halen 5 tercih yapabilme hakkı da 12'ye çıkarılacak.Belirlenen bu değişiklikler Anadolu liseleri ile ilgili yönetmelikte yapılacak değişikliğin 2005 sınav kılavuzuna işlenmesi ile yürürlüğe girecek.

Yapılacak değişikliklerle ilgili bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, önümüzdeki yıl yapılacak Anadolu liseleri sınavında öğrencilerin tercih sınırlamasının kaldırılacağını söyledi. İkinci yerleştirme ile de Anadolu liselerinin puanlarının ve kalitelerinin yükseleceğini anlatan Çelik, puanı düşük öğrencilerin nakille yüksek puanlı liselere girmesinin oluşturduğu haksızlığı da gidereceklerini vurguladı.

haber7.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber