112 bin sokak hayvanı kimliklendi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı sokak hayvanlarını takip sistemini başlattı. Sokak hayvanları mikroçip takılarak takip edilecek.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 31 Aralık 2014 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
112 bin sokak hayvanı kimliklendi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı sokak hayvanlarını takip sistemini başlattı. Bakanlık kısa adı YABİS olan Yaban Hayatı Bilgi Sistemini hayata geçirdi. Proje kapsamında sokakta yaşayan kedi ve köpekler öncelikle toplanıp, kısırlaştırılıyor sonrasında ise aşılanıyor. Ardından hayvanların bilgileri YABİS'e giriliyor ve kimlik kartları veriliyor. Uygulama kapsamında isteyenler söz konusu hayvanları ücretsiz olarak sahiplenebilecek. YABİS sistemine girilen veriler Orman ve Su işleri Bakanlığı, Bölge Müdürlükleri ve Şube Müdürlükleri tarafından izlenebilecek. Sokak hayvanlarını sahiplendikten sonra tekrar sokağa atanlara ise ceza kesilecek. Sistemde 41 il tarafından girilen 178 hayvan bakımevi, 9 hayvanat bahçesi ve 370 ev ve süs hayvanı satış yerine dair veriler bulunuyor.

Sistemde, hayvan bakımevlerinde bulunan hayvanların tür, sayı ve yaşları, aşılanan, kısırlaştırılan, işaretlenen (küpe ve mikroçip numaraları) ve sahiplendirilen hayvanlara ait bilgiler de yer alıyor.

Hayvanat bahçelerinde bulunan hayvanların sayı, tür, cinsiyet, yaşları, ev ve süs hayvanı satış yerlerinde bulunan hayvanların sayı ve türleri, alış-satış işlemleri ve stok bilgileri de sistemde yer alan detaylar. Yapılan denetimler ve bu denetimlerin sonuçları, varsa uygulanan idari para cezaları, ev ve süs hayvanı sertifikası ve yerel hayvan koruma görevlisi sertifika bilgileri de sistemde bulunuyor.

YABİS ile verilerin online olarak takip edilmesi için belediyelere 350 adet mikroçip okuyucu, 122 bin 500 adet mikroçip ve mikroçip enjektörü, 132 bin 279 adet kulak küpesi ve 250 adet kulak küpesi pensi ücretsiz olarak dağıtıldı.

Damla PEKER

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber