Yurtdışında eğitime 500 milyon dolar harcıyoruz

Haber Giriş : 17 Temmuz 2006 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TOBB'un kurduğu Ekonomi Üniversitesi'ne ilişkin açıklamalarda bulunan Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin her yıl 500 milyon dolardan fazla parayı yurtdışındaki öğrenciler için dışarıya gönderdiğini hatırlatarak, bu durumun önüne geçmek istediklerini söyledi.

En kalıcı eserlerinden birinin üniversite olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, eğitim sistemi hakkında şu bilgileri verdi: Hazırlık bölümünde yabancı dil okutulsa da ders dili diğer üniversitelerden farklı olarak Türkçe. Çünkü yabancı dil eğitimi verilen okullardan mezun olanların toplum ve iş dünyası ile kaynaşması güç oluyor. Üniversitede eğitimin bir farklı özelliği de üç sömestr olması ve bu sömestrlerden birinin işyerinde geçmesi. Bu sayede öğrenci hem mezun olmadan iş hayatında tecrübe ediniyor, hem ustalar nasıl öğrenci yetiştireceğini öğreniyor hem de hocaların sanayi ile ilişkileri artıyor. Mezun olduktan sonra iki yıl boyunca işyerinde eğitim devam ediyor ve öğrenciye maaş veriliyor.

Eskiden yeni bir fikir söylediğinde babaannesinin ?icat çıkarma' dediğini ve ?eski köye yeni adet getirme' denildiğini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, ekonomik gelişmenin sağlanması ve ülkenin kalkınması için bu iki atasözünün artık ?icat çıkarın' ve ?yeni adet gelsin' diye değiştirilmesi gerektiğini kaydetti. Üniversitelerle sanayi arasında işbirliğinin zayıf olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, TÜBİTAK'ın bilimsel makale yayınlama konusunda dünya genelinde ilk sıralarda olduğunu; ancak bunun ekonomiye dönüştürülemediğini kaydetti. TOBB Başkanı, Avrupa ve ABD'de üniversitelerin küçük ve orta büyüklükteki işletmeleri de desteklediğini ifade ederek, bunlar için proje hazırladıklarını ve kaynak bulduklarını dile getirdi. Gelişmiş ülkelerde ekonomi yönetimlerinin arkasında güçlü düşünce kuruluşlarının bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, kendilerinin de bunun için Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) İstikrar Enstitüsü'nü kurduklarını anlattı. TEPAV'ın özellikle AB sürecinde yerel medyanın bilgilenmesi için proje hazırladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, gazetecilerin bir hafta Türkiye'de, bir hafta da Brüksel'de eğitim gördüğünü anlattı. Türkiye'de vakıf üniversitelerinin önünün açılmasını isteyen Hisarcıklıoğlu, bunun rekabeti ve rekabetin de başarıyı getireceğini bildirdi. Lise ve ilköğretimde özel okulların bulunduğunu söyleyen TOBB Başkanı, bu okulların uluslararası olimpiyatlarda önemli başarı kazandıklarını belirtti. Aynı durumun üniversitelerde de gerçekleşebileceğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ?Rekabet olmadan ilerlemek mümkün değil. Vakıf üniversitelerinin doğurduğu rekabet alanını geliştirmek lazım. Her şeyi devletten beklememeli. Devlet artık bütün dünyada denetleme pozisyonunda. Devlet rahatsız olacağı noktalar varsa bunlara müdahale etmeli.? dedi. Hisarcıklıoğlu ayrıca, ekonomi muhabirlerine ücretsiz yüksek lisans imkanı sunacaklarını duyurdu. 1 yıl sürecek yüksek lisansın amacı ekonomi muhabirleri ve köşe yazarlarının iktisatla ilgili hata yapmalarının önüne geçmek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber