Emniyet'e 2. Jet uçak!

Yurtdışından satın alınan Cessna Citation XLS+ tipi iş jeti, Emniyet Genel Müdürlüğü, istihbarat amaçlı kullanılan KingAir 350'den sonra ikinci uçağı oldu.

Haber Giriş : 15 Ocak 2015 14:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emniyet'e 2. Jet uçak!

1981'den bu yana hava aracı işleten Emniyet Genel Müdürlüğü ilk jet uçağını teslim aldı. Yurtdışından ikinci el olarak satın alınan Cessna Citation XLS+ tipi iş jeti, Ankara Etimesgut'ta bulunan hangara çekildi. Henüz pilotlar eğitimlerini tamamlamadığı için uçağı Türk Hava Kurumu'nun pilotlarının uçurduğu öğrenildi.

İKİNCİ EL ALINDI

Kokpit.aero'nun ulaştığı bilgiye göre, Cessna Citation XLS+ tipi uçak, 2010 model. Daha önceden sivil tescille yurtdışında uçan jet, Emniyet tarafından satın alındıktan sonra sivil tescilden düşürülerek 'devlet uçağı' kategorisine alındı. Devlet hava araçları, sivil tescile sahip olmadığından bakımdan eğitime farklı kategoride değerlendiriliyor.

Amerikalı imalatçı Cessna'nın orta sınıfta en çok satan modellerinden biri olan XLS+'ın 2014 liste satış fiyatı 13 milyon dolar. İlk uçuşunu 1996'da gerçekleştiren uçağın XLS+ modeli, seri içindeki üçüncü nesil.

İki adet Pratt&Whitney Canada imalatı PW545CF motora sahip uçak, minimum 1085 metrelik pistten havalanabiliyor. Maksimum uçuş yüksekliği ise 13 bin 716 metre. Menzili 3 bin 441 kilometre olan XLS+, havada 817 kilometre hıza çıkabiliyor. Koltuk kapasitesi ise müşterinin isteği doğrultusunda 6 ila 12 arasında değişiyor.

TÜRKİYE'DE KİMLERDE VAR?

Citation XL kullanıcıları arasında Türkiye'de Çağdaş Holding, Kipaş, Turkmall, Bon Air ve Tosyalı Holding bulunuyor. Ayrıca Türk Hava Kurumu'nda 2, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bünyesinde de iki adet kalibrasyon uçağı bulunuyor. DHMİ'deki Citation XLS'de 1,5 ton ağırlığında ekipman bulunuyor. Bu ekipman ile havalimanı ve seyrüsefer aletlerinin, radarların rutin kontrol uçuşları yapılıyor.

Kaynak: www.kokpit.aero

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber