Üç villalı memurlar

Haber Giriş : 20 Temmuz 2006 13:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BODRUM'da geçen hafta başlatılan belediyelerdeki rüşvet operasyonunda yüzlerce dosya incelemeye alınırken, en az üç villalı memurlar, şirket kuran belediyeciler ortaya çıkarıldı. İncelemenin en az altı ay süreceği, çok sayıda belediye görevlisine daha adliye yolunun göründüğü iddia edildi.

Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde operasyon kapsamında CHP'li Bodrum ve Yalıkavak Belediyeleri ile MHP'li Konacık Belediyesi'nden toplanan 140 klasör ve 35 bilgisayardaki dokümanlar titizlikle inceleniyor. Belediyelerde rüşvet çarkının Cumhuriyet Başsavcısı Berkant Karakaya'nın talimatıyla jandarma tarafından bir yıl önceden takibe alındığı, iki başlı rüşvet çetesinin faaliyetlerine yaklaşık sekiz yıl önce başladığı ve gittikçe profesyonel bir örgüt oluşturulduğunun ortaya çıktığı öne sürüldü.

Alınan rüşvetin, çete liderleri aracılığıyla belediyede çalışanlara makamına ve mevkisine göre oranlama yapılarak dağıtıldığı belirtildi. İmar İşleri'nde görevli olan ve operasyon kapsamında tutuklanan bir memurun Gümbet semtinde bir otel satın alarak turizmcilik yaptığı, Fen İşleri'ndeki bir memurun ise üç villasının bulunduğu, bir memurun ise inşaat malzemeleri satmak üzere şirket kurduğu belirlendi.

Halen tutuklu olan 14 kişinin banka hesapları savcılık kararıyla dondurulurken, Merkez Bankası da dahil olmak üzere tüm bankalara yazı yazılarak kendilerinin ve yakınlarının hesapları mercek altına alındı. Son on yılın hesap hareketleri incelenmeye başlandı. Tapu kayıtları, vergi dairesi ile ilişkileri de incelenirken, tutuksuz yargılananların büyük bölümüne yurt dışına çıkış yasağı getirildi.

Adalet ve İçişleri Bakanlığı'ndan 14 müfettiş ve 22 uzmanın incelemeyi yürüttüğü operasyonda Başsavcı Berkant Karakaya ifadeleri bizzat alırken, soruşturmanın büyük bir gizlilik içinde sürdürüldüğü, hatta rüşvet dosyalarındaki iddia ve belgelerin, soruşturmanın selameti, delillerin yok edilmemesi açısından tutuklu ve tutuksuz yargılanan memur ve işadamlarının avukatlarına dahi gösterilmediği öğrenildi.

Bu arada operasyon kapsamında D.C.P. adlı memur, turizmci Ş.G. ile müteahhitler H.Ö. ve A.T. hakkında da yakalama emri çıkarıldı. Rüşvet verilmesine aracılık ve tanıklık eden 7 işadamının savcılığa müracaat ederek suç duyurusunda bulunduğu öğrenilirken, ifadesi alınanların sayısının 80'i aştığı belirtildi.

RÜŞVETSİZ SOFRAYA OTURMAMIŞLAR

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir yetkili ?Bodrum tarihinde yapılmış en büyük operasyonlardan biri olarak değerlendirilen rüşvet operasyonunda inceleme yaptıkça olayın boyutları büyüyor. Hiç beklemediğimiz bilgilere ulaştık. Bodrum halkı ve işadamları bu kadar sessiz kalmasaydı, rüşvetin boyutu bu kadar büyümezdi. Herkes seve seve rüşvet vermiş, memurlar da neredeyse rüşvetsiz sofraya bile oturmaz olmuş'' dedi.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber