Economist: Türkiye-AB krizi kapıda

Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BBC Türkçe

İngiltere'de yayımlanan Economist dergisi, Türkiye ile Avrupa Birliği(AB) arasında olası krizin yaklaştığını yazdı. Reformlar konusunda Ankara'yı, Kıbrıs konusunda da Brüksel'i eleştiren dergi, Türkiye'nin gelecek yıl seçime gideceğini hatırlatarak, Avrupa yanlısı olmanın pek oy getirmeyeceği, Türk milliyetçiliğinin ise bir hayli oy kazandıracağı uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği ile Türkiye'nin sonbaharda Kıbrıs konusunda karşı karşıya geleceğini, AB'nin Türkiye'den liman ve havaalanlarını bu yıl sonuna kadar tüm üyelere açmasını talep ettiğini hatırlatan dergi, bunun da sorunların çözülmesini zora soktuğu yorumunda bulundu.

Dergide yer alan yorum haberde şu görüşlere yer verildi: "Türkiye, Kıbrıs'ın bir yarısı ambargo altındayken, diğer yarısına limanlarını açmasının haksızlık olacağını savunuyor, ki bu da gayet mantıklı. Doğal çözüm iki tarafın aynı anda harekete geçmesi olacaktır. Ne var ki Avrupa Birliği, Gümrük Birliği anlaşması ile ticaret ambargosu arasında bir bağ olmadığını savunuyor. Yani kendisi verdiği sözü tutmazken, Türkiye'den sözünü tutmasını istiyor"

Konuyla ilgili kendi fikrini de açıklayan Economist dergisi, sonbaharda yaşamnması muhtemel Kıbrıs krizinin, gelecek yıl yapılacak Türkiye'deki seçimlerin sonrasına ertelenmesi önerisinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber