Üniversite öğrencileri için 'Uydu Kent'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Temmuz 2006 16:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genellikle kırsal alandan büyük kentlere giden, ancak yurtta kalamayan üniversite öğrencilerinin, daha iyi eğitim alabilmesi için ?Uydu Öğrenci Kentleri? kurulması öneriliyor.

Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, ÖSS sonuçlarının açıklandığını binlerce öğrencinin barajı geçerek bir üniversitede eğitim almayı hak ettiğini söyledi.

Tercihlerin yapılacağını ve birçok öğrencinin hiç tanımadığı, bilmediği kentlere gideceğini belirten Prof. Dr. Küçükdağ, bazı öğrencilerin yakınlarının yanında ya da yurtlarda kalacağını, bazı öğrencilerin ise elverişsiz de olsa yurt imkanlarından yararlanamayacakları için adeta ortada kalacağını anlattı.

Özellikle kırsal kesimden büyük kentlere giden farklı ortamlara giren öğrencilerin kalacak yer bulamamanın büyük sıkıntısını çekeceğini ifade eden Prof. Dr. Küçükdağ, şöyle devam etti:

?Üniversiteler, bilimsel düşünceyi hakim kılan eğitim kurumlarıdır. Oysa Türkiye'de bu anlayış, öğrencilere barınmaları için sağlıklı altyapı oluşturulamadığından bir türlü öne çıkmamaktadır. Öğrencinin bilimsel düşünceyi özümsemesine devam ettiği üniversitenin dışında bulunduğu ortam, birçok engellerle doludur. Devlet, nedense klasik yurt anlayışı dışında üniversite öğrencisine barınak seçeneği sunmamaktadır. Köyünden kasabasından büyük kentlere gelip üniversiteye çocuğunu kaydettiren Anadolu insanı, aslında elverişsiz yurt imkanlarına razı olmakta ancak bunu da bulamayarak ortada kalmaktadır.?

Çocuğunu fuhuş batağı ile uyuşturucu ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutmak isteyen ailelerin çaresiz kalınca kendilerine göre çözümler ürettiğini belirten Prof. Dr. Küçükdağ, büyük kentlerde kendi başlarına kalan, olumsuz ortamlara itilen üniversite öğrencilerinin zamanla bireyselliği öne çıkaramadığını, hür iradelerini bile kullanamaz hale geldiğini söyledi.

Bu yüzden belediyelerin ya da il özel idarelerinin üniversite öğrencilerinin kalacak yer sorununu çözmesi gerektiğini ifade eden belirten Prof. Dr. Küçükdağ, şöyle konuştu:

?Barınma sorunlarını sadece üniversitelerin çözmesini beklemek doğru olmaz. Belediye ve il özel idarelerinin de öğrencilere yönelik ev projeleri üretmeleri, yerleşkelerin çevrelerine kışlaya benzer yurt anlayışından farklı olarak herkesin ekonomik durumuna cevap verecek şekilde, üniversite eğitimi destekleyen sosyal tesisleri içeren 'Uydu Öğrenci Kentleri' kurmaları gerekir.?

Prof. Dr. Küçükdağ, taşradan gelen, kalacak elverişli yer bulamayan, büyük kentlerin acımasızlığını bilmeyen öğrencilerin olumsuz ortamlara itilmesinin uydu kentlerle önlenebileceğini, öğrencilerin daha iyi ortamlarda daha sağlıklı eğitim alabileceklerini sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber