Hakan Fidan'ın inanılmaz yükselişi!

Şubat darbe girişiminin yıl dönümünde vekillik için istifasını Başbakan'a sunan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın hayatı başarılarla dolu.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 08 Şubat 2015 09:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hakan Fidan'ın inanılmaz yükselişi!

7 Haziran genel seçimleri öncesi durumu aylardır konuşulan MİT Müsteşarı Hakan Fidan, son kararını önceki gece verdi. Fidan, AK Parti'den milletvekili adayı olmak için görevinden istifa etti. Üstelik ayrılığın zamanlaması çok manidardı: 7 Şubat 2014, saat 00:02... 7 Şubat, paralel yapı tarafından 'Osla görüşmeleri' bahane edilerek kendisine yönelik başlatılan darbe sürecinin 3. yıl dönümü. Ankara'dan aday olması beklenen Fidan'a, şimdi nasıl bir görev verileceği tartışılıyor. Kulislere göre; seçimlere kadar Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun danışmanlığını yapacak; seçildikten sonra Dışişleri Bakanı olacak. Bir diğer iddia ise, Başbakan Yardımcısı görevine getirileceği.

TARİHE GEÇTİ

Hakan Fidan, 1968'de Ankara'da doğdu. Kara Kuvvetleri Muhabere Okulu (1986) ve Kara Kuvvetleri Dil Okulu'ndan mezun oldu. Almanya'daki NATO Süratli Reaksiyon Kolordusu İstihbarat ve Harekat Başkanlığı'nda yurt dışı görevinde bulundu. Aynı dönem University of Maryland University College'dan Siyaset ve Yönetim Bilimi alanında lisans dereceleri; yurda dönüşünün ardından Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı. TSK'daki astsubaylık görevinden mecburi hizmetini müteakip istifa etti. Büyükelçilik Siyasi ve Ekonomik Danışmanlığı, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı, Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı (Dış politika ve uluslararası güvenlikten sorumlu) görevlerinin yanı sıra Başbakanlık Özel Temsilciliği yaptı. Fidan bu görevlere paralel olarak Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu Üyeliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma İşbirliği Platformu Danışma Kurulu Üyeliği, Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi Mütevelli Heyet Üyeliği, Yunus Emre Vakfı Yönetim Kurulu Üyeliği ve OYAK Genel Kurul Üyeliği yaptı. Uluslararası güvenlik, uluslararası kalkınma ve Türk dış politikası konularında akademik çalışmalarda bulundu. Hacettepe ve Bilkent üniversitelerinde yarı zamanlı uluslararası ilişkiler alanında dersler verdi. 17 Nisan 2009'da MİT Müsteşar Yardımcılığı'na atandı. 1 yıl sonra selefi Emre Taner'in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla 27 Mayıs 2010'da 42 yaşında MİT Müsteşarı koltuğuna oturdu. Teşkilat tarihine "en genç müsteşar" olarak geçti.

MOSSAD RAHATSIZDI

Hakan Fidan, MİT'i nasıl yöneteceğinin ipuçlarını, 11 yıl önce yazdığı yüksek lisans tezinde şöyle vermişti: "Türkiye'ye ABD ve İngiliz modeline yakın etkin bir istihbarat politikası gerek." MİT'i bu politika ekseninde yeniden yapılandırarak dünyanın sayılı istihbarat teşkilatları arasına soktu. Fidan'ın başarısı yabancı rakiplerini rahatsız etti. Bunların başında MOSSAD geliyordu. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Hakan Fidan göreve gelir gelmez Mossad'ın bu atamadan duyduğu endişeyi haberleştirdi.

YERİNE KİM GEÇECEK?

En büyük aday Dervişoğlu

Hakan Fidan'ın 10 Şubat'tan geçerli olmak üzere görevinden ayrılmasıyla yerine gelecek isim için de değerlendirmeler yapılıyor. Fidan'ın istifasına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştükten sonra onay veren Başbakan Davutoğlu'nun yeni Müsteşar konusunda da fikir alışverişinde bulunduğu belirtiliyor. Fidan'ın iki yardımcısının yanı sıra, bir süre öncesine kadar MİT Müsteşar Yardımcısı olan ve çözüm sürecinde de birlikte çalıştığı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu'nun ismi öne çıktı. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dervişoğlu'nun bu göreve gelmesinin beklenebileceğini belirtti. Hakan Fidan'ın ayrılmasıyla birlikte gözler kritik süreçlere odaklandı. İmralı ile görüşmeler dahil olmak üzere önemli süreçlerde rol alan Fidan'ın siyasete yönelmesine rağmen bu süreçlerin akışında bir değişiklik beklenmiyor. Çözüm sürecinin bir devlet politikası olduğunu vurguyan yetkililer, "Süreci Başbakan Davutoğlu başkanlığındaki Çözüm Süreci Kurulu koordine ediyor. Yeni MİT Müsteşarıyla birlikte bu süreç kesintisiz devam eder" değerlendirmesini yaptı. Aynı şekilde paralel yapıyla mücadele, Suriye gibi son dönemde öne çıkan konularla ilgili de politikalarda herhangi bir değişiklik beklenilmemesi gerektiğinin altı çizildi.

O BENİM SIR KÜPÜM, YEDİRMEM

Cumhurbaşkanı?Recep Tayyip Erdoğan, her defasında Hakan Fidan'a sahip çıktı ve "O benim sır küpüm, yedirmem" dedi.

Siyasiler ne dedi?

Başbakan Davutoğlu: İstifası dilekçesini kendisi sundu. Biz de işleme koyduk. 7 Şubat olması tevafuktur. Tabi anlamlı bir tevafuk olarak değerlendirilebilir. Kendisi önemli bir bürokrat. Çözüm süreci ve Suriye gibi birçok kritik konuda gerçekten önemli görevler üstlenmiş ve bunu hakkıyla yerine getirmiş bir arkadaşımızdır. Millete ve devlete hizmet etmiş olanların adları; ister siyasi, ister bürokrat olsun bir şekilde tarihe onurla geçer."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik: Devleti bilen, tanıyan bir arkadaşımız. Uluslararası ilişkilerde son derece başarılı. MİT Müsteşarlığına geldi; badireli, sıkıntılı dönemlerde görev yaptı. Şimdi de siyasete giriyorsa bu birikimin katkı sağlayacağı inancındayım.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan: Özellikle son yıllarda Türkiye'ye çok önemli katkılar sağlamış değerli bir bürokrat. Maalesef müsteşarımızı karalamaya yönelik çok değişik kampanyalar yürütüldü. Bundan sonraki süreçte inşallah siyasi hayatımıza önemli katkıları olacağını düşünüyorum.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: MİT Müsteşarımız çok başarılı bir görev icra etti bugüne kadar. Bundan sonra da ülkesine milletvekili olarak hizmet etmek tercihinden bulunuyorsa bu onun tamamen kendi şahsına ait bir tercihtir. Mutlaka bunu bağlı ve sorumlu olduğu makamlarla istişare etmiştir. Kendisi ve memleketimiz için hayırlı uğurlu olsun.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural: Maalesef MİT Fidan döneminde bir partinin teşkilatı gibi çalışmıştır. Teşkilat çok büyük bir yara almıştır. İlk kez bir MİT mensubunun siyasete girişte bir tercih kullanması aslında bu kurumu bir siyasi partinin aracı olarak kullandığın bir itirafıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber