Sağlık'tan sonra Adalet'te de kemer sıkılacak

Haber Giriş : 26 Temmuz 2006 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlıktaki sıkı tasarruftan sonra Maliye Bakanlığı, Adalet Bakanlığı'nı da harcamalar konusunda uyardı:1 Ağustos'tan itibaren Adalet Bakanlığı'nın ödenek üstü harcamaları engellenecek

IMF'nİn isteğiyle sağlık harcamalarında başlatılan tasarruf giderek artıyor. Hem de toplumun temel ihtiyaçları olan konularda. Maliye Bakanlığı şimdi de Adalet Bakanlığı'nı izlemeye alıyor.

Maliye Bakanlığı, genel bütçe kapsamındaki idarelerin ödenek üstü harcama yapmalarını engellemek için yeni bir sistemi hayata geçiriyor. Bu çerçevede, Adalet Bakanlığı'na bir duyuru gönderen Maliye, 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren harcamaları otomatik olarak denetlemeye başlayacağını ve ödenek üstü harcamaları engelleyeceğini açıkladı. Gereksiz harcamaları denetlemek için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın imzasıyla gönderilen yazıda, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'na göre, bütçeden harcama yapılabilmesi için yetkili izni gerektiğine ve bütçede öngörülen ödenek kadar harcama yapılabileceğine dikkat çekildi.

Anında engelleme

Maliye Bakanı'nın, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu'yla tasarruf yapmada, bütçe harcamalarında sınırlama koymada, ödeneklerin dağılımı ve kullanımı konusunda yetkilendirildiğinin altı çizildi. Ayrıca Maliye Bakanı'nın yaptığı düzenlemelere kamu idarelerinin de uymasının zorunlu olduğu belirtildi.

Genel bütçe kapsamındaki idarelerin ödenek üstü harcama yapmalarını engellemek ve ödenek kullanımlarını kontrol etmek için birtakım değişiklikler yapıldığına dikkat çeken Unakıtan, idarelerin harcamalarında ödenek kontrolünün otomatik yapılmasına yönelik program değişikliğine gidildiğini ifade etti. 1 Ağustos 2006 tarihi itibariyle uygulamaya başlanacak olan yeni sistem şöyle işleyecek.

?Personel giderleri, sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderlerine ait ekonomik kodlar, yurt içi ve yurt dışı sürekli görev yollukları dışında kalan harcamalarda, ilgili idareye ayrılan harcamalarda bütçede yeterli ödeneğin bulunmaması durumunda; muhasebe kaydı ile ödeme yapılması

1 Ağustos 2006'dan itibaren yeni sistem tarafından otomatik olarak engellenecek.?

Ödenek üstü harcama yapılmamasını isteyen Kemal Unakıtan, ayrıca, 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren uygulamaya konulacak olan söz konusu düzenlemenin, harcamaların yerinde ve zamanında yapılmasında herhangi bir aksaklığa yol açmaması için, idareler tarafından merkez ve taşra teşkilatına ödenek gönderilmesi konusunda hassasiyet gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber