Çözüm süreci için İzleme Kurulu sahaya iniyor

HDP'nin haftaya İmralı'da Öcalan'la yapacağı görüşmeye 'İzleme Kurulu'nun 4 ila 6 üyesinin de eşlik etmesi bekleniyor. İmralı'ya gidecekler arasında İHD Başkanı Türkdoğan, Can Paker ve Kadir İnanır'ın adı geçiyor...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Mart 2015 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çözüm süreci için İzleme Kurulu sahaya iniyor

Gökçer Tahincioğlu

Hükümet ve HDP yetkililerinin birlikte yaptıkları açıklamayla yeni bir aşamaya geçilen çözüm sürecinde kritik bir haftaya giriliyor. Önümüzdeki günlerde, hükümet yetkilileri ile yeniden gerçekleştirilecek temasların ardından İmralı'ya gitmesi beklenen HDP heyetine ilk kez İzleme Kurulu üyelerinin de eşlik edeceği belirtiliyor. Kuruldan 4 ila 6 üyenin HDP'lilerle İmralı'ya giderek Abdullah Öcalan'la yapılacak görüşmelere katılacağı kaydediliyor. Üyeler arasında İHD Başkanı Öztürk Türkdoğan ve Can Paker'in yer almasına kesin gözüyle bakılırken, belirlenen diğer bir isim olan Kadir İnanır'ın da kabul etmesi halinde heyette yer alacağı ifade ediliyor. Bu üç isme bir ya da iki ismin daha ekleneceği belirtiliyor. 14 ila 16 kişiden oluşması beklenen İzleme Kurulu'nun diğer üyeleri de sahaya inecek ve çözüm sürecini yakından izleyecek. Kurulun, Kandil'le yapılan görüşmelere katılıp katılmayacağı konusunda ise henüz bir karar verilmedi.

HDP'lilerle gidecekler

HDP ile hükümet yetkililerinin birlikte açıklama yapması Öcalan'ın PKK'nın silah bırakmak üzere kongre toplaması konusunda niyet beyanında bulunması ile ivme kazanan çözüm sürecinde, üzerinde uzun süredir durulan İzleme Kurulu başlığı yaşama geçiriliyor.

Hükümetin bir tutum değişikliğinin olmaması durumunda İzleme Kurulu'nun 4 ila 6 üyesinin İmralı'ya giderek, Öcalan'la yapılacak görüşmeye katılacağı belirtiliyor. Heyette Akil İnsanlar Heyeti'nde de yer alan İHD Başkanı Türkdoğan, Paker ile kabul etmesi halinde Kadir İnanır'ın yer almasına kesin gözüyle bakılırken, adaya gidecekleri öngörülen ancak vekil adayı olması nedeniyle durumları değişen Hüseyin Yayman ve Mithat Sancar'ın yerine akiller heyetinden iki ismin heyete dahil edilmesi bekleniyor.

Mahkumlara sekreterya sıfatı

Bu isimler Öcalan'la yapılan görüşmelerin izlenmesi ve görüşmelere tanıklık edilmesi görevini yerine getirecekler. İmralı'da kalan mahkumların yerine nakledilecek yeni mahkumlardan bazılarının da görüşmelere "sekreterya" sıfatıyla katılması ve görüşmeleri kayıt altına almaları tasarlanıyor.

'Akil İnsanlar'dan seçilecek

İzleme Heyeti'nin tamamının ise 14 ila 16 kişiden oluşacağı, heyetin Akil İnsanlar Heyeti üyeleri arasından belirleneceği belirtiliyor. Heyetin, İmralı'daki görüşmeleri izleyecek üyelerinin dışındaki üyelerine de farklı görevler verilmesi ve çerçeve yasadaki birçok başlığın da bu heyet üzerinden yaşama geçirileceği kaydediliyor. Buna göre heyetin bazı üyeleri sahaya inerek, yerel unsurlarla biraraya gelecek ve süreçle ilgili tutumları izleyecek. Bazı üyeler de süreçle ilgili planlamalara katılacak ve raporlamalar yapacak.

İzleme'den sonra adım

Bu adımların atılmasının ardından Öcalan'ın, gündeme getirdiği 10 başlıkla ilgili diyalog kurulduğu görüşüne varması halinde, ikinci bir çağrı yaparak PKK'dan kongre çağrısı yapmasını istemesi bekleniyor. Öcalan'ın bu mesajını 21 Mart'taki Nevruz'da verebileceği de kulislerde konuşuluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber