MEB'in Disiplin Cezalarının Affına İlişkin Açıklaması

Disiplin affına ilişkin Kanun 4/7/2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun uygulanmasında görülebilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığınca 19/7/2006 tarihli Resmi Gazete'de bir genelge yayımlanmıştır. 800 bine yakın personeli olan Milli Eğitim Bakanlığı da, genelge doğrultusunda kurumsal bir açıklama yapmıştır. Bakanlığın açıklaması için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Temmuz 2006 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Personel Genel Müdürlüğü

Sayı: B.08.0.PGM.0.23.01.03.4-2518/61319 28/07/2006
Konu: Affedilen disiplin cezaları
hakkında yapılacak işlem

GENELGE
2006/68

Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında 5525 sayılı Kanun 4/7/2006 tarihli ve 26218 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun uygulanmasında görülebilecek tereddütlerin giderilmesi amacıyla Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığınca 19/7/2006 tarihli ve 26233 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2006/1 sayılı Genelge ile gerekli açıklama yapılmıştır.

Söz konusu Kanunun uygulanmasında birlik ve beraberliğin sağlanması için Başbakanlık Genelgesi çerçevesinde aşağıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda işlem yapılması gerekmektedir.

1- Bakanlığımız personeli bakımından mezkur Kanundan, 657 sayılı Kanun, 1702 ve 4357 sayılı Kanunlar, tüzük ve yönetmeliklere göre disiplin cezası verilmiş bulunanlar; 657 sayılı Kanuna tabi olarak çalışan Devlet Memurları ile ilerleme ve yükselmeleri 657 sayılı Kanuna göre yürütülen sözleşmeli personel, özel kanunlarla kurulan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanlar faydalanacaklardır.

2- Bakanlığımız kadrolarında görevli memurlardan sicil dosyaları valiliklerde tutulanların disiplin cezalarının affına ilişkin işlemler valiliklerce, sicil dosyaları Bakanlıkta tutulan memurların disiplin cezalarının affına ilişkin işlemler Bakanlığımız Personel Genel Müdürlüğü Sicil ve Emeklilik Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca yürütülecektir.

3- Disiplin cezaları affedilenlerin, sicil ve özlük dosyaları ile değişik adlar altında kurumda tutulan bütün dosyalardaki bu disiplin cezalarına dair kayıtlar ve yazışmalar ilgililerin müracaatı aranmaksızın ve yerlerine mezkur Kanun hükümleri gereğince çıkartıldığını açıklayıcı herhangi bir kayıt düşülmeksizin söz konusu dosyalardan çıkartılacaktır.

4- Sicil ve özlük dosyaları emekli veya çalışan ayrımı yapılmadan veya ilgililerin ayrıca bir müracaatına gerek kalmadan disiplin cezası taramasına tâbi tutulacaktır. Bu tarama işlemi emekli olan, istifa eden, ölüm ve benzeri sebeplerle görevden ayrılmış olanlar bakımından 23/4/1999 tarihi ile 14/2/2005 tarihi arasında, görevlerinden ayrıldıkları tarih itibariyle yapılacaktır.

5- Kanunun yürürlüğe girdiği 4/7/2006 tarihinden önceki dönemler için kadro, unvan, derece, kademe, ek gösterge, zam, tazminat ve benzeri malî, intibak ve özlük haklarında herhangi bir düzeltme ve geriye dönük hiçbir ödeme yapılmayacaktır.

6- 23/4/1999 tarihinden 14/2/2005 tarihine kadar işlenen ve af kapsamına giren disiplin cezalarının verilmesini gerektiren fiillerden dolayı, ilgililer hakkında disiplin soruşturma ve kovuşturması yapılmayacak; devam etmekte olan disiplin soruşturma ve kovuşturmaları işlemden kaldırılacak; kesinleşmiş olan disiplin cezaları uygulanmayacaktır.

7- Herhangi bir disiplin cezasına bağlı olmaksızın görevinden çekilmiş sayılan, sözleşmesi feshedilen, yeri değiştirilen, istifa eden, olumsuz sicil almaları sebebiyle memuriyetle ilişkileri kesilerek haklarında T.C. Emekli Sandığı Kanununun emeklilikle ilgili hükümleri uygulanan, adaylık süresi içerisinde veya sonunda başarısızlığı olanlar hakkında, söz konusu Kanun hükümleri uygulanmayacaktır.

8- Kanun sadece disiplin cezalarının affını öngörmüş olup sicil affı ile ilgisi bulunmadığından olumsuz sicil almış olanlar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmayacaktır.

9- Af kapsamına girmeyen disiplin cezaları 5525 sayılı Kanunun 1'inci maddesinde, af kapsamına giren disiplin cezaları Başbakanlık Genelgesinin 3'üncü maddesinde açıklanmıştır. Ayrıca, 1702 ve 4357 sayılı Kanunlara göre verilmiş disiplin cezaları da af kapsamında değerlendirilmiştir. Diğer taraftan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 125'inci maddesinin (E) bendinde sayılan fiil ve hallerden dolayı Kanun (1702 ve 4357 sayılı kanunlara göre meslekten çıkarılanlar) veya tüzük ve yönetmelikleri gereği görevlerine son verilen personelin işledikleri fiil ve hallerin 5525 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanunun 1'inci maddesinde sayılan suçlardan olmaması durumunda yeniden göreve alınmalarına mani hal ortadan kaldırılmış olmakla birlikte,

a) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı dışındaki personelden olup Devlet memurluğundan çıkarılan ya da sözleşmesi feshedilenlerden Bakanlığımız merkez teşkilâtından ayrılanların Personel Genel Müdürlüğü Merkez Atama Dairesi Başkanlığına, illerden ayrılmış olanların il millî eğitim müdürlüklerine;
b) Eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfı personelinden olup meslekten ya da Devlet memurluğundan çıkarılanların ise ayrıldıkları il millî eğitim müdürlüklerine; açıktan atama döneminde müracaat etmeleri halinde,
yeniden göreve alınmaları; durumlarına uygun boş kadro veya pozisyon olması, hizmetlerine ihtiyaç duyulması ve bu kadro ve pozisyonlara ait nitelikleri taşımaları kaydıyla, açıktan atama prosedürü çerçevesinde durumları Bakanlığımızca değerlendirilecektir.

10- Aynı fiilden dolayı disiplin cezası ile birlikte haklarında idarî, adlî veya malî tedbirler uygulanan memur ve diğer kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında, söz konusu tedbirler bakımından 5525 sayılı Kanun hükümleri uygulanmayacaktır.

5525 sayılı Kanunun uygulanmasıyla ilgili işlemlerin en seri ve sağlıklı bir şekilde sonuçlandırılması bakımından valilikler ve merkez teşkilâtında Personel Genel Müdürlüğünün ilgili dairelerince gerekli tedbirler alınacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.

DAĞITIM:
- Merkez Teşkilâtı Birimlerine
- 81 İl Valiliğine

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber