O istihbaratçıyı Türkiye yakaladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıkladığı, IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden 3 İngiliz kıza yardım eden "istihbaratçı"yı Türk güvenlik güçlerinin yakaladığı ortaya çıktı.

Haber Giriş : 12 Mart 2015 21:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
O istihbaratçıyı Türkiye yakaladı

Al Jazeera Türk

'ün Başbakanlık kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun bahsettiği üç İngiliz kıza yardım eden "istihbaratçı"yı Türk güvenlik güçleri yakaladı. Halen gözaltında olan kişi, IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyonun üyesi bir ülke adına çalışıyor ancak o ülkenin vatandaşı değil. Kaynaklar, istihbaratçının Türk vatandaşı olmadığını söyledi. İlgili ülkeye bu kişi hakkında bilgi verildi.

Konuyla ilgili Başbakanlık kaynakları şu değerlendirmeyi yaptı:

"Söz konusu hadise, IŞİD tartışmasının ne kadar karmaşık bir mesele olduğunu teyit ediyor. İstihbarat savaşlarının yaşandığı kompleks bir sorun söz konusu. Yabancı Terörist Savaşçı (YTS) tartışmasının Türkiye'nin sınırlarında aldığı tedbirler ekseninde konuşulması sorunu anlamayı imkansız kılıyor. Yaşanan olay, YTS tartışmasında sürekli olarak Türkiye'yi günah keçisi haline getirmek isteyenlere iyi bir mesaj vermektedir. Bu durum, Türkiye'nin sınır güvenliği tartışmasından öte bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor. Türkiye, geçmişten beri daha güçlü istihbarat paylaşımı için çağrılarını sürdürmeye devam edecek. 3 genç kızın hayatı söz konusu iken, hiçbir istihbarat paylaşımı olmaması vahim bir durum."

"Koalisyon ülkelerinden birinin istihbaratçısı"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden 3 İngiliz kıza yardım eden kişinin yakalandığını açıklamış, bu kişinin IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelerden birinin istihbarat elemanı olduğunu söylemişti.

Çavuşoğlu, söz konusu istihbaratçının bağlı olduğu ülkenin ABD ve Avrupa Birliği üyesi olmadığını belirtti.

15 yaşındaki Shamima Begum, 15 yaşındaki Amira Abaze ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana 17 Şubat günü Londra'dan İstanbul'a gelmişti. Üç kızın aynı gün İstanbul Bayrampaşa Otogarı'nda bekledikleri ve otobüsle Şanlıurfa'ya gitmişlerdi. Kızların buradan Suriye'ye geçtiği tahmin ediliyordu.

"Zamanında bilgi verilmedi" demişti

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, İngiltere istihbaratının kayıp kızlarla ilgili kendilerine zamanında bilgi vermediğini, ancak 20 Şubat'ta ihbarda bulunduğunu söylemişti. Arınç daha önce farklı ülkelerin zamanında ihbarda bulunduğu 10 bin kişiyle ilgili bugüne kadar gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etmiş, ortada bir ihmal varsa bunun İngiltere'ye ait olduğunu belirtmişti.

Arınç'ın sözleri üzerine İngiltere polisi, kayıp kızlarının uçuşunun ertesi gün, yani 18 Şubat'ta Londra'daki Türkiye Büyükelçiliği'yle temasa geçildiğini ifade etmişti. İngiltere Polis Sözücüsü o günden beri Türk makamlarıyla kızların bulunması için işbirliği içinde çalışıldığını söylemişti.

Aileler özür istedi

Olayda polisin ihmalinin olduğunu söyleyen üç İngiliz kız çocuğunun aileleri, İngiliz polisinin kendilerinden özür dilemesini istemişti.

İngiliz polisi, okuldan yakın arkadaşları bir genç kızın, aralık ayında IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye gitmesinin ardından kaçan üç çocuğun ifadesine başvurmuştu.

Polisin geçen ay başında üç kızla tekrar konuştuğu ve ailelerine iletmek üzere kızlara birer mektup verdiği ortaya çıkmıştı. Mektupta, kızların Suriye'ye giden arkadaşlarıyla ilgili yazılı ifade vermesi için ailelerinden izin isteniyordu. Genç kızların, mektubu ailelerinden sakladıkları, mektubun kızlar Suriye'ye gittikten sonra yatak odalarında bulunduğu belirtilmişti.

Al Jazeera Türk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber