28 kriptocuya ağır müebbet istemi

28 şüpheliye müebbet isteyen savcılığa göre: TİB ve TÜBİTAK'taki Paralel çete, 17-25 Aralık 2013 ile son yerel seçimler öncesi, devletin zirvesinin kullandığı kriptolu telefonları dinleyip servis ederek casusluk suçu işledi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 21 Mart 2015 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
28 kriptocuya ağır müebbet istemi

YÜKSEL TEMEL

Devletin zirvesindeki isimlerin kriptolu telefonlarının dinlenmesine yönelik Gölbaşı Savcılığı'nın başlattığı soruşturma tamamlandı. Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık tarafından hazırlanan soruşturma fezlekesinde, "17-25 Aralık 2013'te ve Mart 2014'te yapılan mahalli seçimler öncesinde, kaosa yol açarak devletin birliğini bozmak ile siyasi ve askeri casusluk suçunu işledikleri" belirtilen, 5'i tutuklu 28 şüphelinin ağırlaştırılmış hapsi istendi.

SANDIK AYARLI ÖRGÜT SUÇU

Başsavcı Çalık, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanvekili Osman Nihat Şen, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz ile şüphelilerin, TİB ve TÜBİTAK bünyesinde örgüt kurduğunu kaydetti. "TÜBİTAK'ta görev yapan şüphelilerin, kriptolu telefonları, suç örgütünün diğer kısmını oluşturan TİB'deki şüpheliler aracılığıyla dinleyerek, kayıt edip montajlamak suretiyle değiştirerek internet, yazılı ve görsel medya aracılığı ile servis ettiklerini" vurgulayan Çalık, "17-25 Aralık 2013 tarihlerinde ve 2014 mahalli idare seçimlerinden önce, terör suçu olan 'devletin birliğini bozmak' ile 'siyasal ve askeri casusluk' ve 'haberleşmenin gizliliğini ihlal' suçlarını ve amaçlarını gerçekleştirmek maksadıyla 'örgüt kurma' suçunu işledikleri anlaşılmıştır" dedi. Osman Nihat Şen örgüt lideri olarak gösterildiği 93 sayfalık fezlekede şüphelilerin, "devletin zirvesine ait kriptolu telefonları dinlemek için TİB ve TÜBİTAK bünyesinde örgüt kurdukları ve halkı kaoas üsürklemeyi amaçladıkları" belirtildi.

Soruşturma kapsamında MİT, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden kriptolu telefonların ve bu telefonlara takılarak kullanılan telefon numaralarının, kurumları ve alt birimleri tarafından mahkeme kararlarına istinaden dinlemelerinin yapılıp yapılmadığı sorulduğuna dikkat çekildi. Ancak kurumlardan gelen cevaba göre, "Belirtilen İMEİ ve telefon numaralarının dinlenilmesine ilişkin mahkeme kararı bulunmadığı böylece kriptolu telefonların dinleme ve kayda alma işlemlerinin doğrudan TİB'in suç örgütü yönetici ve üyeleri tarafından gerçekleştirildiği sonucuna varıldı" denildi.

AĞIR CEZA'DA DAVA

Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şubesi, 20 Ocak 2015'te operasyon düzenleyerek 28 şüpheliyi gözaltına almıştı. Şüphelilerden TİB eski Başkanvekili Osman Nihat Şen, TİB Bilgi Sistemleri Daire Başkanı İlhan Elieyioğlu, TİB mensupları Bülent Kocagürbüz, İsmail Bakar ve Ferhat Saraç tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, TÜBİTAK eski Başkanvekili Hasan Palaz ve 22 şüpheli serbest bırakılmıştı. Başsavcı Ali Çalık'ın yürüttüğü soruşturma dün tamamlandı. Başsavcılık, Gölbaşı Adliyesi'nde ağır ceza mahkemesi bulunmadığı için hazırladığı fezlekeyi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Ankara Başsavcılığı, Çalık'ın fezlekesini inceledikten sonra Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açacak.

ERDOĞAN'I 55 KEZ DİNLEMİŞLER

Gölbaşı Başsavcılığı, yürüttüğü soruşturma kapsamında devletin zirvesindekilere ait 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlendiğini tespit etti. TİB'de incelemelerini tamamlayan bilirkişiler, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde kullandığı 3 ayrı kriptolu telefonun 55, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 26, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'in 28, Başbakan Yardımcıları Ali Babacan'ın 31, Bülent Arınç'ın 5, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala'nın 6, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın 14, MİT Müsteşarı Fidan'ın da 28 kez dinlendiği belirledi. Erdoğan'ın kriptolu telefonların dinlenmesinin Eylül 2013'ten başladığı ve 17 Aralık darbe girişiminden sonra da sürdüğü tespit edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber