Ziraat Bankası, BDDK ve SPK'nın merkezleri İstanbul'a taşınıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2006 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Halkbank'ın merkezinin İstanbul'a taşınacağını hatırlatırken, "Yakın gelecekte Ziraat Bankası'nın merkezini de İstanbul'a taşıyoruz. BDDK ve SPK gibi finansla doğrudan ilgili kuruluşlarımızın da merkezlerini İstanbul'a taşıma niyetimiz var" dedi.

Babacan bu arada, aldıkları yeni bir kararla, Merkez Bankası İdari Merkezinin de İstanbul'a taşınacağını açıkladı.

İstanbul'un finans merkezi olmasını destekleyecek bir başka önemli girişimlerinin "aracılık maliyetlerinin sıfırlanması" olacağına işaret eden Babacan, Dünya Bankası-IMF İcra Direktörleri Kurulu 2009 yıllık toplantılarının, İstanbul'da yapılacağını da bildirdi.

Bakan Babacan, Anadolu Ajansına yaptığı açıklamada, BDDK ve SPK gibi, finansla doğrudan ilgili kuruluşların merkezlerini de İstanbul'a taşıma niyetleri olduğunu belirten Babacan, BDDK'dan ayrıldıktan sonra TMSF'nin merkezinin İstanbul'a taşınmasının buna iyi bir örnek oluşturduğunu ve çok başarılı bir çalışma yürüttüğünü belirtti.

"Bu arada aldığımız yeni bir kararla, Merkez Bankamızın idari merkezi de İstanbul'a taşınacak" diyen Babacan, bunun gerekçesini ise şöyle özetledi:

"Bugün bazı gelişmiş ülkelerde Merkez Bankaları başkentten değil, o ülkenin finans merkezinden yönetiliyor. Bizim de finansla ilgili ve özerk yapıya sahip olan kamu kuruluşlarımızın İstanbul'da olmasından daha doğal bir şey olamaz. Gecikmiş bu taşınma işlemlerini önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi planlıyoruz."

İstanbul'un finans merkezi olmasını destekleyecek bir başka önemli girişimlerinin, "aracılık maliyetlerinin sıfırlanması" olacağını belirten Babacan, "Ekonomik programımızda da öngördüğümüz gibi, zaman içinde bütçe imkanları elverdikçe, BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri vergisi) ile KKDF'yi (Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi) sıfırlayacağız. Bu da uluslararası finans kuruluşlarının İstanbul'u tercih etmelerine katkı sağlayacak" dedi.

Babacan ayrıca, Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu ile Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörleri Kurulu 2009 Yıllık Toplantılarının İstanbul'da yapılacağını açıkladı.

2009 yılı sonbaharında yapılacak toplantıya 184 ülkenin ekonomiden sorumlu bakanları ve merkez bankası başkanları, ayrıca uluslararası ekonomi ve finans dünyasının en üst düzey isimlerinin İstanbul'da ağırlanacağını vurgulayan Babacan, "Yatırım bankaları, ticari bankalar, yatırım fonları ve kredi derecelendirme kuruluşlarının temsilcileri, bu toplantıların yapıldığı şehirlere mutlaka geliyorlar. Katılımcı sayısının 10 bini aşacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Gelinen noktada İstanbul'un, hızlı şekilde uluslararası bir finans merkezi olma yolunda ilerlediğine işaret eden Devlet Bakanı Babacan, "Bizzat Sayın Başbakanımız, İstanbul'un ticaretin, turizmin, tarih ve kültürün olduğu kadar finansın da merkezi olabilmesi için özel gayret gösteriyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber