Görevde Yükselmeye İlişkin Olarak Danıştay'ın İstikrar Kazanan Görüşleri

Haber Giriş : 21 Şubat 2004 18:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görevde Yükselmeye İlişkin Olarak Danıştay'ın İstikrar Kazanan Görüşleri

Geçen hafta içerisinde görevde yükselmeye ilişkin olarak yeni bir mahkeme kararı yayımladık. Bu karar, mahalli idarelerde çalışan personelin görevde yükselme esaslarını düzenleyen yönetmeliğin bazı maddelerinin yürürlüğünün durdurulmasına ilişkindi. Dava, tekniker kadrosunda çalışan ancak mühendis kadrosuna atanmak isteyen bir memurun bu talebinin görevde yükselme yönetmeliği gereğince reddedilmesi gerekçesi ile açılmıştı.

Verilen kararda ilgili belediyenin mühendis ihtiyacı olmadığı gerekçesi gözönüne alınarak yürürlüğün durdurulması istemi reddedilmiştir.

Ancak, Danıştay Beşinci Dairesi neredeyse her kararına yazdığı gerekçeye bu kararda da yer vermiştir.

Buna göre;

1- Mühendis kadrosuna yapılacak atamalar görevde yükselme kapsamında değildir.

2- Bu tür atamalarda objektif koşullar getirilmek isteniyorsa, sınıf ve unvan değişikliği sınavı yapılmalıdır.

3- Yapılacak olan bu sınav, ihtiyaç halinde mühendislik mesleği ile ilgili ve dışarıdan mühendis alımları için yapılan sınavla aynı nitelikte olmalıdır.

Diğer taraftan, kamu kurumlarının personel birimlerinden sitemize gelen mailler çerçevesinde ortada çok önemli bir sorun olduğunu kabul etmek gerekmektedir. Görevde yükselmede değişilik yapılması artık bir zorunluluktur. Bu bağlamda, bu zorunluluğun Başbakanlık bürokrasince kabul edilmesi ve bir an önce gerekli değişikliklerin yapılması gerekmektedir.

Mahalli İdarelere ilişkin Görevde Yükselme Yönetmeliğinin 5/f-1 maddesi hakkında Danıştay Beşinci Dairesince verilen karar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber