Üniversite işi tamam peki ya kalacak yer!

Haber Giriş : 06 Ağustos 2006 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaşadıkları kentin dışında bir üniversite kazanan öğrenciler, şimdi de barınma sorununu çözmek zorunda. Yıllık ücreti 684 YTL olan devlet yurtlarının alternatifi olan özel yurtların fiyatları ise yıllık 10 bin YTL'ye kadar çıkabiliyor

Yeni eğitim-öğretim yılında ÖSS'yi kazanıp üniversiteye kayıt yaptıracak öğrencileri zorlu bir sınava daha bekliyor. Üniversiteli olmayı başaran öğrenciler, kayıtlarla birlikte barınma sorununu da çözmek zorunda kalacak. Özellikle eğitimine ailesinden uzakta devam edecek öğrencilerin büyük bir bölümü öncelikle Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunun (YURTKUR) yurtlarını tercih ediyor.

MAÇ BİLE İZLENEBİLİR!

Yükseköğrenim öğrencilerinin barınma, beslenme ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışan YURTKUR, Türkiye genelinde, 77 il ve 78 ilçedeki 216 yurtta toplam 198 bin 936 yatak kapasitesiyle öğrencilere hizmet veriyor. Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında YURTKUR'a bağlı yurtlara başvuran 176 bin 082 öğrenciden 68 bin 819'u doğrudan yurtlara yerleştirildi. Diğer öğrenciler ise yedekte bekletilerek kontenjan oluştuğunda kayıtları yapıldı. Bu durum, öğrencilerin birçoğunu çeşitli vakıf ve derneklerce kurulan özel yurtlarda kalmaya zorluyor. Ancak özellikle büyük şehirlerde özel yurt ücretleri, öğrencilerin bütçesini oldukça zorluyor. Yıllık ücretleri 4 bin 500 ile 10 bin YTL arasında değişen özel yurtlar, Anadolu'dan gelen öğrencileri çekebilmek için adeta birbirleriyle yarışıyor. Tanıtım atağı başlatan yurtlar bilgisayarlı, televizyonlu ve klimalı odalar, sabah ve akşam ücretsiz yemek, yerleşkeye ücretsiz servis, ücretsiz çamaşır yıkama gibi avantajları kullanarak öğrencileri ikna etmeye çalışıyor.

Öğrencilerin kendilerini tercih etmesi için yarış içinde olan bazı yurtlar ise kahvaltıda açık büfe, sınırsız internet, doktor hizmeti, sinevizyonla Turkcell Ligi maçlarını izleme hizmeti bile veriyor. Yeni dönemde özel yurtların fiyatları ise yıllık ücreti bin 800 YTL ile 10 bin YTL arasında değişiyor.

Yüzde 85'i YURTKUR'dan

YURTKUR Genel Müdürü Hasan Albayrak, yaptığı açıklamada "Kurumun, talebin yüzde 85'ini karşıladığını" bildirdi. Albayrak, "Asil listeden yurtlara yerleştirilemeyen öğrenciler, yedek sırasına göre kuruma yerleştiriliyor. Şu anda 39 bölgede çalışmalarımız sürüyor. Kısa sürede yatak kapasitemizi arttırıp tüm başvurulara cevap vereceğiz. Öğrencilerimize aylık 55 YTL yiyecek yardımı yapıyoruz. Ocak ayına kadar da yurt ücretlerine zam yapmayı düşünmüyoruz" dedi.

Barınma ciddi bir sorun

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer de ilköğretimden yüksek öğretime, öğrencilerin ciddi bir barınma sorunuyla karşı karşıya olduğunu kaydetti. Büyük şehirlerde yurt ücretinin velileri çok zorladığını kaydeden Dinçer, ailelerden, bilgi sahibi olmadıkları bazı vakıf ve derneklerce açılmış yurtlara çocuklarının kayıtlarını yaptırmamalarını istedi. Kamu yurtlarında, kapasite ve fiziksel imkanların yetersiz olduğunu öne süren Dinçer, şunları kaydetti: "Kamuya ait yurtların sayısının arttırılması gerekir. Maalesef gerekli yatırımlar yapılmadı. Öğrencilerin büyük bir kısmı, ya evlerde ya da özel yurtlarda barınıyor. Çeşitli vakıf ve derneklerce kurulan bazı yurtlarda yaşamın nasıl olduğunu az çok hepimiz biliyoruz. Vakıf ve cemaatlerin elinde olan bu yurtlarda normal eğitimin dışında dini eğitim de verilmekte. Bu yurtlarda ücretler bilinçli olarak düşük tutuluyor,kar amacı güdülmüyor. Bu yurtlarda yurt görevlileri, kendi ideolojilerini öğrencilere empoze ediyor."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber