Gaz fişeği silahlarına 'namlu emniyet pimi' ayarı

Toplumsal olaylara müdahalede kullanılan ve ses ya da gaz fişeği atabilen silahların üretim ile ithalatına yeni kriterler getirildi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 09 Nisan 2015 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gaz fişeği silahlarına 'namlu emniyet pimi' ayarı

Fevzi ÇAKIR

Özellikle Gezi Parkı olaylarında polisin kullandığı gaz kapsüllerinin isabet etmesi sonucu yaşanan ölüm ve yaralanmaların ardından çok tartışılan gaz fişeği silahlarına 'namlu emniyet pimi' yerleştirilecek. Bu sayede silahın 'kazara' ya da 'olur olmaz' şekilde ateşlenmesinin önüne geçilecek

Resmi Gazete'de yayımlanan Ses ve Gaz Fişeği Atabilen Silahlar Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre, ses ya da gaz fişeği atan silahların namlularında artık 'namlu emniyet sacı' ve 'namlu emniyet pimi' bulundurulacak.

Bu sayede silahın 'kazara' ya da 'olur olmaz' şekilde ateşlenmesinin önüne geçilecek. İthal silahlar için önce teknik resimle Sanayi Bakanlığı'na başvurulacak, ardından silah İçişleri Bakanlığı tarafından kriminal incelemeye tabi tutulacak. Usule aykırı üretim veya satış yapanlara da 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Yönetmelikle getirilen değişiklikler şöyle:

EMNİYET PİMİ: Namlu içerisinde; fişek yatağı hariç olmak üzere, namlu uzunluğunun en az yarısı uzunlukta çelikten imal edilmiş 'namlu emniyet sacı' olacak. Bu sac ile namlu ucu arasında kalan kısımda da sacın geniş yüzeyine dik olarak konumlandırılacak şekilde, çelikten imal edilmiş 'namlu emniyet pimi' yer alacak. Sac ve pim, namlu içerisine kolayca çıkartılamayacak şekilde yerleştirilecek. Böylece silahın 'kazara' ya da 'olur olmaz' şekilde ateşlenmesinin önüne geçilecek.

TURUNCU NAMLU AĞZI: Namlu ağzının çevresi, karşıdan bakıldığında görülecek şekilde ve kolayca çıkmayacak turuncu renkli boya ile boyalı olacak.

İADE EDİLENLER KULLANILAMAYACAK: Yurtdışına ihraç edilen silahlardan iade edilenler veya sergilenmek için geçici ihracat ile yurtdışına çıkarılmış silahlardan geri getirilenler hiçbir suretle yurtiçi piyasada satılamayacak.

BAKANLIKTAN İTHAL İZNİ: Gaz fişeği atabilen silahların ithalinde her bir model için teknik resim ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na müracaat edilerek, uygun görülecek her bir modelden 1 adet silah için ön ithal izin yazısı alınacak. İthalatı gerçekleştirilen her bir modelden 1 adet numune silah ile yine Sanayi Bakanlığı'na müracaat edilecek.

KRİMİNAL İNCELEYECEK: Sanayi Bakanlığı'ndan alınan ön ithal izin yazısı ve 1 adet numune ile birlikte İçişleri Bakanlığı'na müracaat edilecek. Söz konusu modeller, İçişleri Bakanlığı tarafından jandarma veya polis kriminal laboratuvarlarında incelettirilecek. İnceleme sonucunda ithalat izni verilecek ya da verilmeyecek.

İZİN BELGESİ YENİLEME: Gaz fişeği atabilen silahları üreten firmalar, 6 ay içerisinde üretim izin belgelerini yenilemek zorunda olacak.

KAÇAK ÜRETİME 3 YIL HAPİS: Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara aykırı üretim veya satış yapanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 100 günden 500 güne kadar adli para cezası verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber