1997 yılından beri öğrencilerden "Eğitime Katkı Payı" adı altında toplanan para "illegal" çıktı.

Haber Giriş : 24 Şubat 2004 06:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1997 yılından beri öğrencilerden "Eğitime Katkı Payı" adı altında toplanan para "illegal" çıktı.

1997 yılından beri toplanan bu paranın 2860 ve 4306 sayılı kanunlara aykırı olduğu belirlendi.
Öğrencilerden, her öğretim yılında toplanan "Eğitime Katkı Payı" illegal çıktı. Üstelik Milli Eğitim Vakfı kanalıyla 1997 yılından beri toplanan "Eğitime Katkı Payı"nın yasal olmadığı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfettişlerince tespit edildi. Böylece 7 yıldır öğrencilerden "Eğitime Katkı Payı" toplayan Milli Eğitim Vakfı ile Milli Eğitim Bakanlığı, kanunları çiğnemiş oldu.

Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca hazırlanarak Bakan Hüseyin Çelik'e sunulan gizli raporda, "Milli Eğitim Vakfı tarafından alınan 'Eğitime Katkı Payları', 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu, Yardım Toplama ve Usulleri Hakkında Yönetmelik ve 4306 sayılı Kanun'a aykırılık teşkil etmektedir" denildi.

Çelik'e sunulan gizli raporda, "Eğitime Katkı Payı" paralarının eski bakanlardan Mehmet Sağlam'ın 4 Şubat 1997'de yayınladığı genelgeye dayanılarak toplandığı belirtildi. Konuyla ilgili bakanlık genelgesi dışında yasal bir düzenlemenin bulunmadığına dikkat çekilirken şu ifadelere yer verildi: "Bağışların alınması, gerek 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunu'na gerekse 29 Nisan 1998 tarih ve 23327 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Yardım Toplama ve Usulleri Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı ortadadır.

Milli Eğitim Vakfı'nın, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarından topladığı 'Eğitime Katkı Payları'nın 2860 sayılı Kanun'un 2.maddesinde sayılan istisna kapsamında olmadığı bir gerçektir. Çünkü bu paylar ne üyelerden ne de diğer kişilerden alınmakta, Milli Eğitim Vakfı'nın amaçlarının gerçekleştirilmesi için yoğunlukla öğrencilerden alınmaktadır."

Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber