Askeri Yargıtay İlhami Erdil Paşa'nın cezasını az buldu

Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri Yargıtay, Erdil'in beraat ettiği iki ayrı suçlamadan ceza verilmesini istedi. Askeri Mahkeme'nin bozma kararına uyması halinde Erdil'e 2.5 yıl cezaya ek, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilebilecek

Askeri Yargıtay'ın eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral İlhami Erdil'e, Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nce verilen 2.5 yıl hapis cezasını az bulduğu ortaya çıktı.

Erdil'e "haksız mal edinmek" suçundan verilen 2.5 yıl hapis cezasını onayan Askeri Yargıtay'ın Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nin "usulsüz konut harcamaları" ve "emir subayını (Yüzbaşı Yalçın Kayatunç) başı boş bıraktığı" suçlamalarından verdiği beraat kararlarının bozulmasını istedi.

Askeri Yargıtay, Erdil'e bu suçlardan da ceza verilmesi gerektiğine işaret etti. Buna göre Erdil, bu iki suçtan Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yeniden yargılanacak. Askeri Mahkeme'nin bozma kararına uyması halinde, Erdil'e "görevi kötüye kullanma" ve "görevi ihmal" suçlarından ayrıca ceza verecek.

4 yıla kadar ek hapis

Erdil'le ilgili iddianamede Savcı, usulsüz konut harcaması nedeniyle Erdil'in "görevi kötüye kullanmak" suçundan l yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmesini ve 160 milyar 220 milyon liralık kamu zararının ödetilmesini istemişti. Savcı, "emir subayını başıboş bıraktığı" iddiasıyla Erdil hakkında görevi ihmal suçundan 3 aydan 1 yıla kadar ceza verilmesini talep etmişti. Askeri Mahkeme'nin yeniden yapılacak yargılama sonunda bu iki suçtan da Erdil'i mahkum etmesi halinde 1 yıl 3 aydan 4 yıla kadar daha hapis cezası verebilecek.

İlhami Erdil'in dosyası ikiye ayrılacak

Askeri Yargıtay Başsavcılığı, Erdil'in "haksız mal edinmek" suçundan aldığı mahkumiyet kararına, bu suça ilişkin davanın sivil mahkemede görülmesi talebiyle Askeri Yargıtay Daireler Kurulu'na itiraz etti. Kurulun Başsavcılığın talebini kabul etmesi durumunda Erdil'in yargılandığı davada dosya ikiye ayrılacak. Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'nde "haksız mal edinme" suçundan yargılanacak olan Erdil, "usulsüz konut harcamaları" ve "emir subayını başı boş bırakmak" suçlarından ise Genelkurmay Askeri Mahkemesi'nde yargılanacak. Kurul'un Başsavcılığın talebini reddetmesi halinde ise Erdil'in haksız mal edinme suçundan aldığı ceza onanmış olacak. Bu karar diğer iki suçtan ise Askeri Mahkeme'de yeniden yargılanmasını etkilemeyecek.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber