Ev kredisi faizleri daha düşer mi?

Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dün bazı bankaların ev kredisi faizlerini düşürdüğü haberi yer aldı. Bunun üzerine okuyuculardan mailler geldi. Ev kredisi faizlerinin yeniden eski seviyelerine düşüp düşmeyeceğini soruyorlar. Dünkü yazımda yeni bir sıcak para dalgasının güçlü sinyallerinin geldiğini belirtmiştim. Eğer bir malın miktarı bollaşırsa, fiyatı da düşer . Sıcak para dediğimiz şey, yabancıların getirip bozdurdukları dövizdir. Ama bozdurulan döviz eğer hemen kaçabilecek alanlara giriyorsa, örneğin tahvil ve bono veya hisse senedi gibi yatırım araçlarına gidiyorsa, çabuk kaçabilecek bir paradır.

Yüzde 1'in altına düşmesi zor

Ev kredisi faizleri, piyasa faizleriyle sıkı sıkıya bağlıdır ve bu kredi faizleri aylık yüzde 1 seviyesine düştüğü sıralarda Merkez Bankası'nın gecelik faizi yıllık bazda yüzde 13.50 seviyelerindeydi. Fakat şu an yüzde 17.50 seviyesinde bulunuyor. Üstelik 24 Ağustos'taki Para Piyasası Kurulu (PPK) toplantısında Merkez Bankası'nın faizleri yeniden artırması bekleniyor. Durum böyle olunca piyasa faizlerinin 18.50 seviyesinin altına gelmesi çok zor. Dolayısıyla kredi faizlerinin yeniden yüzde 1 seviyelerine düşmesi olasılığı, şimdilik yok denecek kadar az. Fakat en iyi olasılıkla aylık bazda yüzde 1.45 seviyesine kadar düşebilir. Önümüzdeki 6 ay içinde bunun altını beklemek biraz hayalcilik olur.

Ev almak için Mart'ı bekleyin

Ev almak isteyenlere bir mesajım var.
Faizin düşmesi veya yükselmesinin ev maliyetinizi fazla etkileyeceğini düşünmüyorum. Son türbülans öncesinde bir evin fiyatının 100 lira ve aylık faizin yüzde 1 olduğunu düşünün. Sadece 1 ay vadeli kredi alsanız, evin maliyeti 101 lira olacaktır. Fakat faizler yükselince ev fiyatları düştü. Evin fiyatı 99.5 liraya düşerken faizler aylık yüzde 1.5'e çıkmışsa yine yaklaşık olarak 101 lira maliyetiniz olacaktır. Bu yüzden faizlerin düşmesi çok da önemli değil. Önemli olan faiz ve kurların çok dalgalanma yapmadan kararlı ve istikrarlı olmasıdır . İşte o zaman hesap yapmak kolay olur. Şu anki ortam ev kredisi alıp, ev almak için hâlâ uygun değil. Ev almak isteyenlere gelecek yılın Mart ayını beklemelerini öneriyorum. Hiçbir seçim öncesinde ev fiyatlarının yükseldiği görülmemiştir. Bilakis fiyatlar genelde düşüş trendi içinde olur.

yaşar erdinç/takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber