'Memur maaşları 1356 YTL düzeyine yükseltilsin'

Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 15:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BASK Genel Baskani Resul Akay, kamu görevlilerinin halen 772 YTL olan ortalama ayliginin kamu isçilerinin ortalama ayligi olan 1356 YTL düzeyine yükseltilmesini istedi. Akay, ek ödeme almayan memurlara yapilan ödemenin 200 YTL olmasi gerektigini de söyledi.

Akay, düzenledigi basin toplantisinda, 15 Agustos'ta baslayacak toplu görüsmelerinin kamu çalisanlarinin beklentilerine denk düsecek bir çizgide sürdürülmesini ve sonuçlandirilmasini istediklerini söyledi. Akay, 2002-2005 yillarinda dört kez yapilan toplu görüsmelerde kazanilmis haklar korunamadigi gibi, gerçeklesen enflasyon ve refah payi kadar maas artisi uygulamasinin, asgari geçim indiriminin kaldirilmasi ve ilaç bedellerinden yüzde 20 oraninda katki payi alinmasi konularda ise kazanimlarin kaybedildigini söyledi. Akay, bu görüsmelerde kaybedilen diger haklari da 'Esdeger ilaçlardan fiyat farki alinmasi, Emekli Sandigi sahis kesintilerinin yüzde 15'den, yüzde 16'ya yükseltilmesi, kamu görevlilerine sunulan saglik hizmetleri kisitlanmasi, 2009 yilindan itibaren sigorta pirim kesintilerinin net ayliktan yapilacak olmasi sonucu ele geçen miktarlarda azalma olmasi, 2007 yilindan itibaren emekli olacaklarin yaslilik ayliginin azalmasi ve esit ise esit ücreti öngören 631 sayili KHK'nin uygulamadan kaldirilmasi' olarak siraladi.

Akay, dört yil boyunca yasanan deneyimler isiginda toplu pazarlik görüsmeleri baslatilmasi ve sürdürülmesinin önemine isaret ederek, toplu görüsmelerin sürdürülebilmesi için su önerilerde bulundu:

'-Hükümetin 2007 yili içerisinde kazanilmis haklari güvence altina alacagini yazili olarak taahhüt etmesi.

-2006 yili maas artislarini yüzde 5 enflasyon öngörüsüyle belirleyen Hükümet ortaya çikan enflasyon farkini 15 Eylül'den itibaren refah payi da eklenmek suretiyle ayliklara yansitilacagini yazili olarak taahhüt etmesi.

-Hükümet bu iki sarti yerine getirmedigi takdirde pazarlik masasini terk edilmelidir.'

'TALEPLER VE EYLEMLER ORTAKLASTIRILMALI'

Akay, yetkili sendikalar ve bunlarin bagli bulundugu konfederasyonlarin görüs birligi içerisinde olmasi ve taleplerini ortaklastirmasi önerisinde bulundu. Hükümetin, adalet ve hakkaniyet prensibiyle hareket etmek yerine, centilmenlik disi hareketlerle 15 günlük sürenin tüketilmesi için gayret gösterdigini savunan Akay, 'Önceki yillarda talepler ortaklastirilamadigi için 15 günlük sürenin 5 günü taleplerin ortaklastirilmasi için kullanilmistir. Talepleri degerlendirmek için süre isteyen Hükümetin tutumu nedeniyle 3-4 gün daha kaybedilmistir. Bu taktik sonucu 15 günlük sürenin yaridan fazlasi bosa geçirilmektedir' degerlendirmesinde bulundu. Akay, bu nedenle yetkili sendikalarin, Hükümet karsisina ortak bir taleple çikmak için gerekirse özveride bulunmalari gerektigini söyledi.

'MEMUR MAASLARI ISÇI ÜCRETLERINE ENDEKSLENMELIDIR'

Kamu görevlisi olmaksizin toplum ve devlet hayatinin sürdürülebilmesinin mümkün olamayacaginin Hükümete anlatilmasini isteyen Akay, kamu görevlilerine insanca yasayabilecekleri bir ücretin verilmesinde israr edilmesi gerektigini kaydetti. Akay, kamu görevlilerinin 772 YTL olan ortalama ayliginin, kamu isçilerinin ortalama ayligi olan 1356 YTL'ye yükseltilmesini istedi. Akay, 'Böylece kamuda ücret adaleti saglanmis olacaktir. Kamuda ?biri yer, biri bakar, kiyamet ondan kopar' anlayisi da terk edilmis olacaktir' dedi.

'EK ÖDEMELER 200 YTL OLMALIDIR'

Reslu Akay, 'Kamu Personeli Yasasi Taslaginda' ek ödemesi bulunmayan kamu görevlilerine 200 YTL ek ödeme verilebilecegine iliskin bir madde bulundugunu, ancak toplu görüsmelerde bu ödemenin 80 YTL kaldigini animsatarak, çalisanlarin bu nedenle olusan 120 YTL'lik kaybinin telafi edilmesini ve 2008 yilinda kamu kurum ve kuruluslarindaki ek ödeme miktarlari esit hale getirilmesini istedi.

Toplu görüsmelerde yetkili sendikalari destekleyeceklerini söyleyen Akay, bu kapsamda Kizilay Karanfil Sokak'taki metro girisinin yaninda toplu görüsmeleri izleme ve yönlendirme standi açacaklarini da bildirdi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber