BASK: Sendikalar toplu görüşmede ortak hareket etsin

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Ağustos 2006 15:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay, 15 Ağustos'ta hükümetle sendikalar arasında başlayacak toplu görüşmelerde, yetkili sendikaları ortak hareket etmeye çağırarak, toplu görüşmelerde en düşük memur maaşının işçilerin ortalama aylığı olan bin 356 YTL'ye yükseltilmesini istedi.

BASK Genel Başkanı Akay, Konfederasyon binasında toplu görüşme sürecinde yapacakları eylem ve etkinliklerle ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Akay, bu yıl 5.'si gerçekleşecek olan pazarlıkların kamu çalışanlarının beklentilerine denk düşecek çizgide sürdürülmesini ve sonuçlandırılmasını beklediklerini belirterek, toplu görüşmeler neticesinde mutlaka kazanılmış hakların korunması gerektiğine dikkat çekti. Son 4 yılda yapılan toplu görüşme sürecinde yetkili sendikaların kamu çalışanların kazanılmış haklarını koruyamadığını hatta kazanılmış hakları da kaybettiğini belirten Akay, bugüne kadar toplu görüşme sürecinde memurların, asgari geçim indirimi, gerçekleşen enflasyon artı refah payı kadar maaş artış uygulaması, ilaç bedellerinden yüzde 20 oranında katkı payı alınması, eş değer ilaçlardan fiyat farklı alınması, emekli sandığı şahıs kesintilerin yüzde 15'den yüzde 16'ya yükseltilmesi, kamu görevlilerinin sunulan sağlık hizmetlerinin kısıtlanması, 2007 yılından itibaren emekli olacakların yaşlılık aylığının azalması, eşit işe eşit ücreti öngören kararnamenin uygulamadan kaldırılması gibi kazanılmış haklarını kaybettiklerini kaydetti.

Akay, toplu görüşme pazarlığının sürdürülmesi için yetkili sendikaların hükümetten öncelikle kazanılmış hakların güvenceye alınacağına dair yazılı belge alması ve 2006 yılı maaş artışlarının yüzde 5 enflasyon öngörüsü ile belirleyen hükümetin ortaya çıkan enflasyon farkını 15 Eylül'den itibaren refah payı da eklenmek suretiyle aylıklara yansıtacağını dair yazılı taahhüt etmesi gerektiğini belirterek, aksi takdirde pazarlık masasının terk edilmesini istedi.

Toplu görüşmelere katılacak yetkili sendikaların da talep ve eylemlerini ortaklaştırmaları gerektiğini söyleyen Akay, hükümetin sendikaların biraraya gelmemelerinden yararlanarak toplu görüşmeleri süreyi bitirmek üzerine gayret gösterdiğini ifade etti. Akay, toplu görüşmelerde kamu görevlilerinin 772 YTL olan ortalama aylığının kamu işçilerinin ortalama aylığı olan bin 356 YTL'ye yükseltilmesi gerektiğini belirterek, bu şekilde kamuda ücret adaletinin sağlanacağını söyledi. Toplu görüşmelere katılan yetkili sendikaların Toplu Görüşme İzleme Çadırı kurmasını eleştiren Akay, "Dünyanın hiçbir yerinde kimse kendi kendini izlemez. Bu maskaralıktır. Kimsenin bu maskaralığa girme lüksü yok. Bırakın sizi biz izleyelim. Biz BASK olarak görüşmelerde yetkili sendikaları sonuna kadar destekliyoruz. BASK önceki yıllarda olduğu gibi yetkili sendikalara desteğini sürdüreceği gibi 2006 yılı toplu görüşmeler boyunca Karanfil Sokak'ta Toplu Görüşmeleri İzleme ve Yönlendirme Standı açacağız.Biz hükümete karşı sendikaları destekliyoruz ancak sendikaların herhangi bir yanlışını görürsek sahaya ineceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber