Memura 'enflasyon farkı' vaadi bürokrasiyi zorda bıraktı

Haber Giriş : 14 Ağustos 2006 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

referans

Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in enflasyon farkının memurlara ödeneceği yönündeki açıklaması, bütçeye ek yükler getireceği endişesi yarattı. Memurlar ise yüzde on ek zam isdedi.

Memurların 2007 ücretlerini belirlemek için yarın başlayacak olan toplu görüşmeler; hükümetin yaptığı açıklamalar nedeniyle bürokrasinin kabusu haline geldi. Bürokratların son dönemdeki "Enflasyon farkı verilmesi programı zora sokar" yönündeki uyarılarına karşın, Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin enflasyon farkının memurlara ödeneceğini belirtti. Yetkililer, sadece geçen yıl çeşitli ücretlerde yapılan iyileştirmeler nedeniyle 2.5 milyar YTL'lik ek yük geldiğini ve 2007 için "hedef enflasyonun esas alınması" gerektiğini vurguladı.

'En düşük maaş bin YTL olsun'

Toplu görüşme masasına oturan konfederasyonların temel talebi en düşük memur maaşının 1000 YTL düzeyine çekilmesi. Türkiye Kamu-Sen, ortalama memur maaşının tek kişi için 983 YTL olarak açıklanan yoksulluk sınırının üzerine çekilmesini isterken; Memur-Sen de düşük maaşlara yüksek, yüksek maaşlara düşük oranlarda yansıyacak bir dağılım modeliyle memur maaşlarına zam yapılmasını istiyor. KESK ise, en düşük memur maaşının 1050 YTL olmasını istiyor. Çalışmayan eş için 188 YTL, her çocuk için 105 YTL aile yardımı, en az 294 YTL kira yardımı, birer maaş tutarında ikramiye, ücretsiz ulaşım ve yemek yardımı verilmesi ve sosyal tesislerden ücretsiz yararlanma hakkı tanınması da KESK'in talepleri arasında bulunuyor. Konfederasyonlar, toplu görüşme masasında ayrıca, enflasyon farkından doğan 2006 yılı kayıplarının giderilmesini de talep edecek.

Bürokrasi sıkıntıda

Toplu görüşmeler öncesinde bürokrasi de; hükümetin "hedeflerin üzerinde gerçekleşen enflasyon nedeniyle memurlara fark ödenmesi" sözünden kaçınması için çalıştı. Böyle bir durumda dengelerin sarsılacağını belirten yetkililer, konuyla ilgili bilgi notlarını hükümet üyelerine de aktardı. Ancak tüm bunlara karşın Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in de yılın yarısında oluşan yüzde 2.38'lik enflasyon farkını memurlara vereceklerini açıklaması, bürokraside rahatsızlığa neden oldu. Bürokratlar sadece son 1 yıl içinde çeşitli nedenlerle kamu personelinin maaşlarında yapılan düzenlemeler nedeniyle bütçeye 2.5 milyar YTL'lik ek yük geldiğini vurgularken; bu nedenle 2007 yılı için memurlara yüzde 4 hedef enflasyon paralelinde bir zam yapılması gerektiğini vurguladı.

KESK'ten yüzde 10 ek zam talebi

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, bu yıl kamu emekçilerinin yüzde 10'dan fazla gelir kaybına uğradıklarını savunarak, memurlara yüzde 10 ek zam verilmesini istedi. Tombul, yarın başlayacak toplu görüşmeler öncesinde Ankara İçkale Otelde basın toplantısı düzenledi.

Bu yıl kamu emekçilerinin yüzde 10'dan fazla yoksullaştığını ifade eden Tombul, hükümet yetkililerinin, memurlara yılın ilk 6 ayı için verilen yüzde 2.5'lik zam ile aynı dönemde gerçekleşen yüzde 4.88 enflasyon oranı arasındaki yüzde 2.38'lik farkı ödeyeceklerini söylediğini anlattı. Bunun önemli olduğunu, ancak asla yetmeyeceğini söyleyen Tombul, ?Bizim kaybımız sadece yüzde 2.38 değil, yüzde 10'ları geçen bir rakamdır. Ek zam en az yüzde 10 olarak açıklanmalıdır. Bu talebimizi toplu görüşmelerde ifade etmeye devam edeceğiz? dedi.

BASK Genel Başkanı Resul Akay da, toplu görüşmelere katılacak konfederasyon başkanlarına birer mektup yazarak kazanılmış hakların korunmasının önemine işaret etti. Akay, enflasyondan kaynaklanan kayıpların karşılanması ve ortalama devlet memuru maaşının kamu işçilerinin ortalama aylığı olan 1356 YTL'ye eşitlenmesini istedi.

Görüşmelerde ilk toplantı yarın

Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası'na göre, kamu çalışanlarını temsilen hizmet kolunda 8'i Kamu-Sen'e 2'si Memur-Sen 'e ve 1'i de KESK'e bağlı 11 sendika yarın Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'le 2007 yılı başından geçerli olacak memur maaş zammını belirlemek üzere biraraya gelecek. Toplu görüşmelere bürokratlar ve kamu işveren sendikasından temsilcilerin de katılması bekleniyor. Yasaya göre, sendikalarla hükümet arasındaki görüşmelerin en geç 15 gün içinde sonuçlandırılması gerekiyor. Bu süreç içinde anlaşmaya varılırsa, bir mutabakat metni imzalanacak ve Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise tarafların biri üç gün içinde Uzlaştırma Kurulu'nu toplantıya çağıracak. Uzlaştırma Kurulu, uyuşmazlık konularını inceleyerek, tarafların görüşlerini aldıktan sonra beş gün içinde kararını açıklayacak. Ancak son kararı yine Bakanlar Kurulu verecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber