Uzakdoğu'yu Türk tankları koruyacak

Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile Endonezya Milli Savunma Bakanlığı, ortak tank üretim anlaşması imzaladı. Hafif tankın tasarım ve üretimini üstlenen FNSS yetkilileri, "Öğrenen şirkettik artık öğreten şirket durumuna geldik" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Mayıs 2015 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Uzakdoğu'yu Türk tankları koruyacak

BARIŞ ERGİN

Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ve Endonezya Milli Savunma Bakanlığı, ortak tank üretmek amacıyla Orta Ağırlıkta Tank Geliştirme Program Anlaşması imzaladı. Söz konusu anlaşmanın, fikri ve sınai hakları Türkiye ve Endonezya'ya ait iki adet prototip orta ağırlıkta tankın tasarlanması, üretilmesi, entegrasyonu ve sertifikasyonu ile mayın testlerinde kullanılmak üzere 1 adet gövdenin imalatını kapsadığı belirtildi.

ÖĞRETEN ÜLKE TÜRKİYE

Projede, Malezya'da da üretim ve ihracat yapan FNSS firması da yer alacak. FNSS, Endonezya firması PT Pindad'a orta ağırlıkta bir tankın tasarımı, teknoloji transferi ve prototip üretimi konusunda iş başı eğitimleri verecek. Konu hakkında SABAH'ın sorularını yanıtlayan firma yetkilileri "Bizim en büyük farkımız ihracat alanında lider durumda olmamız. Şu anda Malezya ve Suudi Arabistan'da üretim tesislerimiz var. Üretim ve teknoloji transferi yapıyoruz. Öğrenen şirketten öğreten şirket durumuna geldik" yorumunu yaptı. Endonezya'ya 'hafif tank' ihracatı yapacaklarını söyleyen yetkililer "Bu işi, Avrupalı rakiplerimizin elinden aldık. Hafif tank (Kaplan) tamamen yerli bir ürün. Son sözleşmemiz 500 milyon dolar. Bu rakam sadece bir sözleşmeden. Temel hedef pazarlarımız Ortadoğu ve Güneydoğu Asya olacak. Avrupa'da da değişik yerlerdeki ihtiyaçlara bakıyoruz" dedi.

SARSILMAZ'DAN İKİ PATENTLİ SİLAH

Savunma sanayisi fuarı IDEF 2015'te silah üreticilerinden Sarsılmaz'ın özgün tasarımı muharebe silahları da büyük ilgi gördü. Sarsılmaz tarafından özgün tasarımla geliştirilen makineli tabancanın, hem ABD de hem de Türkiye'de alınmış iki adet patenti bulunuyor. Yakın muharebede kullanılmak için tasarlanan TE 54 ve SAR 109'un yakın zamanda ilk ihracatı da gerçekleştirilecek.

ALTAY'I 108 FİRMA YARATACAK

Otokar'ınürettiği milli tank Altay, beraberinde ciddi bir yan sanayi de oluşturacak. Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, "Tedarikçilerin ne kadar olacağı nasıl olması gerektiği konusunda bir çalışma yaptık. Kimin ne kadar yatırım yapması gerektiği konusunda çalışmalar yapıldı. Önemli bir üretim kabiliyeti kazanılacak. 108 firmalık bir yan sanayi oluşacak. Onun dışında bir maliyetler ile ilgili de bir çalışma yapıp sunacağız" dedi.

İLK HELİKOPTER 5 YILA UÇACAK

Türkiye'nin geleceğine güvendiklerini ve piyasaya inandıklarını belirten Sikorsky Savunma Sistemleri Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Bob Kokorda, "Türkiye kalelerimizden biri. Makro açıdan bakarsanız Sikorsky 7 milyar dolarlık bir şirket. Türkiye henüz çok küçük bir paya sahip ama bizim için gelişen pazarlar arasında" dedi. Türkiye'den geçtiğimiz yıl 40 milyon dolarlık ihracat yaptıklarını belirten Kokorda, "Beş yıl içinde tüm üretim ve ihracat iznini aldığımızda ilk tam olarak üretilmiş uçan helikopteri üreteceğiz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber