Üniversiteli girişimciler Özyeğin'in gözbebeği

Karşımda gencecik üniversite öğrencileri var; hepsi de işletme sahibi. Heyecanla girişimciliğe nasıl adım attıklarını anlatıyorlar. Kimi üniversiteye otomat yatırımı yapmış, kimi kampüste oto yıkama şirketi kurmuş, kimi çanta markası yaratıp Vakko'ya bile satar hale gelmiş. Üniversitede mimarlık öğrencileri için kırtasiye satışı yapan öğrenci de var, internet televizyonculuğu yapan da...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Mayıs 2015 18:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Üniversiteli girişimciler Özyeğin'in gözbebeği

Meral Tamer

19-22 yaşlarındaki bu girişimci gençlerin Özyeğin Üniversitesi öğrencileri olmaları tabii ki tesadüf değil. Pamukbank Genel Müdürü olduğu günlerde tanıdığım ve girişimcilik serüveninin her adımını yıllar boyu ilgiyle izlediğim Hüsnü Özyeğin, şimdi kendi kurduğu üniversitede bu eşsiz birikimini öğrencilerle cömertçe paylaşıyor.

Kantin, oto yıkama

Özyeğin'de oluşturulan sistem, üniversite içerisinde öğrencilerin ihtiyacı olan her şeyi kendilerinin yapması için onları teşvik ediyor. Örneğin Gastronomi ve Mutfak Sanatları 3. sınıf öğrencisi Ebubekir Aslantepe'nin kampüs içinde 2 kafesi var, 5 personelle işleri yürütüyor. Üniversite yönetimi ile öğrencileri arasında yapılan bir forumda, yurtta kantin ihtiyacı olduğu tartışılırken Ebubekir, "bu işi öğrenciler de yapabilir" önerisini getirmiş. Bunun üzerine üniversitede yarışma açılmış. Öğrenciler 2'li gruplar halinde kantin işletme projelerini sunmuşlar. İpi göğüsleyen Ebubekir olmuş.

Girişimcilik Bölümü 1. sınıf öğrencisi Rafet Can Akay, "Kampüste bir oto yıkama işletmesi açmak, hazırlık sınıfında okurken aklıma geldi. 6 aydır faaliyetteyiz, 3 çalışanımız var. Kampüste bize tahsis edilen alanı, elektrik panosu ve su giderleri yapılı olarak teslim aldık," diyor.

Hüsnü Özyeğin (H.Ö) hemen lafa giriyor: "Personelin bizim öğrenciler mi?" Cevap: "Hayır efendim, iş çok ağır." H.Ö: "Pekiyi sen çalışmıyor musun?" Cevap: "Ben çalışıyorum ama derslerle birlikte yürütmekte zorlanırlar." H.Ö: "Hocalarından para alıyor musun?" Cevap: "Tabii, başta türlü yürütemeyiz işi..."

Call center bile var

Ecem Eyigör, Uluslararası İşletmecilik Bölümü 2. sınıf öğrencisi. Yurtla okul arasında 8 kişilik golf aracıyla 1 liraya öğrenci taşıyor. Babasından aldığı 25 bin lirayla golf arabasını satın alan Ecem, bu parayı 6 ayda geri kazanıp babasına borcunu ödemiş.

Üniversite içinde 11 öğrenci işletmesi var. İşletme sahibi öğrencilerin hepsinin anlattıklarını dikkatle ve gözleri parlayarak dinleyen Özyeğin, "Üniversitenin her taşını öğrencilerimize danışarak, onlarla birlikte tasarlıyoruz," diyor ve ekliyor:

"Mimarlık fakültemiz inşa edilirken, mühendislik öğrencilerimiz şantiyede çalıştı. Çizim yaptılar, tuğla ördüler, yük taşıdılar. Üniversite yatakhanesinin bulunduğu binanın bodrum katında çağrı merkezi açtık. Burası bankalara hizmet veriyor. Boş vakitlerinde değişik saatlerde öğrenciler burada çalışıyor para kazanıyor. Daha önemlisi kredi kartı borcunu ödeyemeyen insanlarla yaptıkları görüşmeler, onların da kredi kartlarını daha bilinçli kullanmalarını sağlayacak."

Toplam 4400 öğrencinin 383'ü de üniversitenin çeşitli birimlerinde çalışıyor ve asgari ücretin biraz üzerinde ücret alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber