TÜBİTAK'ın destekleriyle domuz gribi ilacı bile üretildi

TÜBİTAK'ın özel sektöre verdiği 3.1 milyar $'lık hibeyle geliştirilen teknolojiler, dünyaya kafa tutuyor. Yerli icatlar arasında yok yok...

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 12 Mayıs 2015 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜBİTAK'ın destekleriyle domuz gribi ilacı bile üretildi

MİRAY ÇİMEN

TÜBİTAK, bilgi teknolojileri, biyo teknoloji, elektronik, metal, makine ve ulaşım alanında yenilik içeren projelere destek verirken, şimdiye kadar 6 bin 37 firma tarafından geliştirilen 10 bin 335 proje, hibe desteği almaya hak kazandı. Verilen hibe tutarı, 3 milyar 120 milyon TL oldu. İşte verilen desteklerle hayata geçirilen birbirinden ilginç projeler: ? Abidos Bilişim'in geliştirdiği Taksi Rehberi, taksilerin müşteriye ulaşımını kolaylaştırıyor. Bursa'da pilot olarak kullanılan sistemle, taksiler her 150 km'de 15 km'lik tasarruf sağlıyor.

- Alvimedica, dünyada 300 milyon dolarlık pazarı bulunan sinüzit ameliyatları için sinüs kateteri üretti.

MİLLİ SİMÜLASYON

- Katron Savunma, Türkiye'nin ithal ettiği simülasyon sistemlerini yerli olarak üretti. Cihaz, özellikle raylı sistemler için geliştirilen simülatörle sürücünün gerçek ortamda eğitim almasını sağlıyor.

- Atabay Kimya, kuş gribi ve domuz gribi gibi hızla yayılan grip salgınlarında kullanılan yerli ilaç üretti. Üretimle SGK bütçesine 1 milyon TL katkı sağlandı.

Kubbe gibi barınak

- AMT Tarım tarafından, doğada bulunan bitkisel ve hayvansal atıkların, kırsal bölgelerde kurutularak ısı enerjisine dönüşmesi sağlanıyor.

- Novitas Yapı tarafından, afet sonrası konutlarına geri dönemeyen aileler için son teknoloji barınak geliştirildi. Kubbe şeklindeki konutlar, geometrik mimaride tasarlandı.

Hırsız kapıya gelirse 30 dk boyunca uyarıyor

- ISSD Bilişim tarafından, trafik kontrolünü yöneten sistem geliştirildi. Firma, bu ürün ile 3 milyon TL'lik ciroya ulaştı.

- Kale Kilit tarafından geliştirilen sistem, hırsızın kapı kilidini zorlaması halinde 30 dakika uyarı veriyor.

Kompozit koltuklarla uçaklar daha az yakıyor

- Tekpar Kimya tarafından, Türkiye'de yılda 2 bin 250 ton olarak tüketilen ve ithal edilen amin oksitler ilk defa yerli olarak üretildi. Bu ürün, kozmetik ve temizlik sektöründe temel girdi olarak kullanılıyor ve dünyada 12 milyon euroluk pazarı bulunuyor.

- Assan Hanil Otomotiv tarafından, alüminyumdan üretilen uçak koltuk parçalarının kompozit malzemeyle üretilmesi sağlandı. Bu malzeme uçakta ağırlığı düşürüp yakıt tasarrufu sağlıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber