Antalya'da bin aileye 'Sosyal Kart' verilecek

Büyükşehir Belediyesi, maddi durumu iyi olmayan bin ailenin gıda, temizlik ve kırtasiye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ''Sosyal Kart'' projesi başlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2015 13:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Antalya'da bin aileye 'Sosyal Kart' verilecek

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ''Sosyal Kart'' projesiyle, maddi durumu iyi olmayan bin aileye her ay 50 ile 100 lira arasında destek sağlanacağını bildirdi.

Türel, Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında ''Sosyal Kart'' projesini tanıttı. Seçimden önce ''her alanda iddialı olacaklarını, sosyal belediyecilikte çığır açacaklarını'' söylediğini hatırlatan Türel, seçimden sonra bunları tek tek yerine getirdiğini belirtti.

AK Parti iktidarıyla, yerel yönetimlerde ''sosyal belediyecilik'' kavramının yerleştiğini anlatan Türel, yaşlı, engelli, ihtiyaç sahibi ve kadınlara yönelik önemli hizmetler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Türel, ilk belediye başkanlığı döneminde, engelli rehabilitasyon merkezinin inşaatını başlatıp yüzde 90'ını tamamladıklarını, evde bakım, ihtiyaç sahiplerine yardım gibi hizmetler verdiklerini kaydetti.

Başkanlık görevini bir dönem aradan sonra devralınca yarım kalan işleri sürdürdüklerini dile getiren Türel, yeni projelere de imza attıklarına işaret etti.

İhtiyaç sahiplerinin kullanımına sunulacak ''Sosyal Kart''a ilişkin bilgi veren Türel, ''Maddi durumu iyi olmayan bin vatandaşa dağıtılacak kartla, gıda, temizlik ve kırtasiye gibi ihtiyaç malzemeleri alınabilecek. Sosyal kart, adeta bir banka ya da kredi kartı formatında. Belediyemiz her ay bu karta, iki kişilik aileler için 50, üç kişilik aileler için 75, dört kişilik aileler için 100 lira yükleyecek'' dedi.

Türel, ''sağ elin verdiğini sol elin görmeyeceği'' bir uygulamayı hayata geçirdiklerini vurguladı.

Yoksul vatandaşı istismar ederek seçimi kazanmadıklarını anlatan Türel, şunları kaydetti:

''Başkaları gibi yapamayacağımız vaatlerde bulunarak seçime girme gibi bir anlayışı sergilemedik. Türk milleti onurludur, bu milletin karşısına seçim rüşveti gibi vaatlerle çıkmak büyük ayıptır. Biz hiçbir zaman '100 bin kişiye iş' gibi yalan vaatlerde bulunmadık. Bugüne kadar ne söz verdiysek onu gerçekleştirdik, hatta fazlasını yaptık.''

- Kart sayısı ve limiti artacak

Uygulamanın henüz başlangıç aşamasında bulunduğunu belirten Türel, sistem devreye girdikten sonra, ihtiyaca göre karttan istifade eden aile sayısı, bütçe imkanına göre de destek miktarının artırılacağını söyledi.

Kart sahiplerini tanımadığını, siyasi değil insani bir görevi yerine getirdiğini ifade eden Türel, kartların bir hafta içinde dağıtılacağını bildirdi.

Henüz görevde birinci yılında olduğuna dikkati çeken Türel, işçinin, personelin, esnafın önceki dönemden kalan borçlarını ödediklerini anlattı.

Türel, 4 bin bıraktıkları personel sayısını geldiklerinde 8 bin 600 bulduklarını kaydederek, ''Belediyeye işçi almak kolay ancak maaşlar ödenmediği takdirde hem işçi hem de belediye büyük sıkıntı yaşar'' diye konuştu.

- Muhalefetin seçim vaatlerine tepki

Muhalefet partilerin seçim vaatlerine değinen Türel, şu ifadeleri kullandı:

''Seçim döneminde bol bol vaat veriliyor. Çok kolay, asgari ücreti bin 500 lira da yaparsınız 2 bin 500 de 5 bin 500 de. Ama bunu yaptıktan sonra Türkiye'yi geçmişte olduğu gibi 70 sente muhtaç hale getirirsiniz. O zaman bu asgari ücretin geri dönüşü, size belki bir şişe suyun bedeli 3 lira, 5 lira olarak gelir ki bunu hiçbir şekilde kabul edemeyiz.''

Türel, AK Parti iktidarından önce engelli, yoksul vatandaşlara yönelik herhangi destek bulunmadığını, şimdi hem ailelerin hem de engellilere eğitim veren kuruluşların desteklendiğini belirtti.

AK Partili kadroların bunları vaat konusu yapmadığını dile getiren Türel, şu görüşlerini bildirdi:

''Tarihte görülmemiş destek programları uygulandı. Günde 4 doların altında geliri olanların sayısı 2002'de yüzde 30 civarındaydı, bugün nüfusun yüzde 2'sidir. Yoksulluk edebiyatı yapanlar bu rakamları hiç telaffuz etmedi, rakamları çarpıtarak söyledi. AK Partili kadrolarca yapılan insani yardımlar da rüşvet gibi nitelendirildi. Halka yapılan insani yardımları 'rüşvet' diye niteleyenler, seçimden sonra banknot matbaasını çalıştırıp para dağıtacaklarını ilan ediyor. Banknot matbaasının çalışması enflasyonun hortlaması demektir. Millet bunu bilmiyor diye utanmadan, sıkılmadan dile getiriyorlar.''

Türel, toplantıya katılan muhtarlardan, mahallelerindeki maddi durumu iyi olmayan ailelere ulaşmalarını istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber