Adres veri tabanı 2007'de hazır belge toplama derdi sona eriyor

Haber Giriş : 19 Ağustos 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, ulusal adres veri tabanı oluşturulması hedefinin en önemli ayağını oluşturan numaralama çalışmalarının 2007 yılının başında tamamlanacağını ve veri girişine hazır hale geleceğini açıkladı.

Kurulacak ulusal adres veri tabanı ile bilgiler, kimlik paylaşım sisteminde olduğu gibi kamu kurumlarının kullanımına sunulacak. Bakan Aksu, bu uygulama ile kamu hizmetlerinin sunumu sırasında vatandaşlardan istenen birçok bilgi ve belgenin artık kişilerden talep edilmeden sistem üzerinden alınabileceğini söyledi. Aksu ayrıca sistem sayesinde vatandaşın hayatını zorlaştıran bürokratik engellerin azalacağını, yeni adres ve numaralama sistemi ile her türlü yazışma ve bildirimin, zamanında ve doğru adrese ulaşacağının müjdesini verdi.

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Aksu, projenin sadece birkaç ili değil, bütün Türkiye'nin geleceğini ilgilendirdiğini belirtti. Yeni Nüfus Hizmetleri Kanunu'nda MERNİS bilgileriyle eşleştirilecek bir ulusal adres veri tabanı kurulmasının öngörüldüğünü ifade eden İçişleri Bakanı Aksu, ?Ancak, Türkiye'de belediyecilikten güvenliğe kadar birçok alanda devrim niteliğinde sonuçları olacak, vatandaşın hayatını önemli ölçüde kolaylaştıracak bu veri tabanının oluşturulması, sahada standarda uygun adresin belirlenmesi ve numaralama çalışmasının yapılmasına bağlıdır.? dedi. Yeni düzenlemeye göre il özel idareleri ve belediyelerin en geç 1 yıl içinde numaralama çalışmasını tamamlamak zorunda olduklarını söyleyen Aksu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) uzman elemanları tarafından belirlenen program çerçevesinde eğitilecek görevlilerin belediye ve il özel idarelerinin bu alandaki görevlerini yürüteceklerini kaydetti. Aksu, numaralama çalışmaları sırasında TÜİK görevlilerinin alanda sürekli rehberlik yapacağını ve İçişleri Bakanlığı'nın da uygulamaları takip edeceğini vurguladı. ?Ulusal adres veri tabanı oluşturulması hedefinin en önemli ayağını oluşturan numaralama çalışmaları, 2007 yılının başında tamamlanacak ve veri girişine hazır hale gelecektir.? diyen Bakan Aksu, karşılaşılabilecek uygulama eksikliklerini gidermek için sorumluluk ve takip sistemi oluşturulduğunu, izleme ve takibin, taşrada valiler, kaymakamlar ve belediye başkanları tarafından yapılacağını açıkladı.

Sayımda, sokağa çıkma yasağı yok

AB standartlarına uygun adres ve numaralama sistemi kurulacağını kaydeden Aksu, ?Böylece, sokağa çıkma yasağı uygulanmadan, insanlar evlerine hapsolmadan nüfus sayımı yapılabilecek, her şey elektronik ortamda olacaktır.? dedi. Seçmen kütüklerinin güncellenmesi ve listelerin oluşturulmasının da sistem üzerinden gerçekleştirileceğini kaydeden Aksu, bu sayede kayıtdışı ekonomi ve yolsuzlukla mücadelede ihtiyaç duyulacak verilere daha kolay ulaşılacağını belirtti. Yeni sistemle ruhsatsız ve kaçak yapılaşmayla daha etkin mücadele edilebileceğini ifade eden Aksu, ?Hızla değişen ekonomik, teknolojik, siyasal, sosyal, kültürel değişmeler sonucu giderek artan nüfus hareketleri, yoğun ve uluslararası ilişkiler adres kayıt sisteminin etkin, güvenilir ve süratli bir şekilde yürütülmesini zorunlu kılmaktadır.? diye konuştu. Bakan Aksu, oluşturulacak adres kayıt ve numaralama sistemiyle kamu hizmetlerinin zamanında, noksansız, etkili ve verimli sunumunda önemli bir aşama kaydedileceğini, harcanan mesai, teknik araç ve gereçle iletişim giderlerinden de tasarruf sağlanacağını sözlerine ekledi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber