Trafik Kurulu kayıp

Haber Giriş : 19 Ağustos 2006 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik canavarıyla mücadele için 1996'da oluşturulan Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu, son 19 ayda 3 kez toplanabildi. Kurulun her ay yapması gereken toplantıyı gündem olmadığı için düzenleyemediği ortaya çıktı

Türkiye'de her yıl binlerce kişinin ölüp yaralandığı trafik kazalarının önlenmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesi için oluşturulan Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu (KTGK), son 1.5 yıldır "tatil"de. Her ay toplanması gereken kurul, 19 ayda sadece üç kez toplanabildi.

Karayolları Trafik Yasası'nda 1996'da yapılan değişiklikle trafik canavarıyla mücadele kapsamında iki ayrı kurul oluşturuldu. Başbakanın başkanlığında toplanması öngörülen Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulu (KGYK) ile trafikten sorumlu Emniyet Genel Müdür Yardımcısı'nın başkanlığında çalışacak olan Karayolu Trafik Güvenliği Kurulu (KTGK) değişikliğin yürürlüğe girmesiyle faaliyete başladı.

Erdoğan'ın zamanı yok!

Ancak KGYK geçen 10 yıllık dönemde sadece iki kez Mesut Yılmaz'ın başbakanlığındaki 55. hükümet döneminde toplandı. İlk olarak 1 Eylül 1997'de bir araya gelen kurul ikinci toplantısını 4 Mayıs 1998'de yaptı. Yasaya göre, yılda iki kez olağan, Başbakan'ın isteğiyle de olağanüstü toplanması öngörülen kurul bir daha toplanmadı.

Kurulun 59. hükümet döneminde toplanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan randevu istendi. Ancak Yüksek Kurul, 3 yıldır Erdoğan'ın "uygun zamanı" bulunamaması nedeniyle bir türlü toplanamadı.

19 yerine 3 kez

1996'dan sonra yakın tarihe kadar periyodik olarak, aynı zamanda Trafik Hizmetleri Başkanı olan Emniyet Genel Müdür Yardımcısı'nın başkanlığında toplanan KTGK üyeleri de 2005'ten bu yana sadece üç kez bir araya geldi. Yasaya göre, "her ay bir kez toplanması, zorunlu hallerde başkan tarafından çağrılması" hükme bağlanan kurul, 1 Ocak 2005'ten bu yana sadece Ocak 2005, Aralık 2005 ve Mart 2006'da toplandı.

Kurulun bu yılki tek toplantısı da Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Başkanı olarak kurul başkanlığını yürüten Abdullah Bolcu'nun yaş haddinden emekli olması nedeniyle "veda" niteliğinde yapıldı.

5 ayda 1110 kişi öldü

Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, kurulun "gelişmelerin ele alınacağı gündem oluşmadığı" gerekçesiyle toplanmadığını, eylülde bir toplantı planlandığını kaydetti.

KTGK'nın iki kez toplandığı 2005'te yurt genelinde 570 bin kaza meydana gelirken, 3 bin 200 kişi öldü, 124 bin kişi de yaralandı. Bu yılın ilk beş ayında 248 bin kazada 1110 kişi yaşamını yitirirken, 45 bin kişi de yaralı olarak kurtuldu.

Bu dönemdeki kazalarda yaklaşık 1 milyar dolarlık maddi zarar meydana geldi. 1-15 Haziran arasındaki iki haftalık son dönemde de 214 kazada 255 kişi yaşamını yitirdi, 295 kişi de yaralandı.

İran otobüsü kaza yaptı: 18 ölü, 30 yaralı

DHA

Van Çaldıran'da İran plakalı yolcu otobüsünün beton yüklü bir kamyona arkadan çarpması sonucu meydana gelen kazada 18 kişi öldü, 30 kişi yaralandı. Yaralı bir yolcu, kazaya kamyonun stop lambalarının yanmamasının neden olduğunu ileri sürdü. Ölenlerin kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Vali Vekili Ömer Özcan, cenazelerin İran'a gönderilmesi için Türkiye'nin Tebriz Konsolosluğu'yla irtibata geçildiğini bildirdi.

Üç günde 83 ölü, 282 yaralı

DOĞAN HABER AJANSI

Yurt genelinde meydana gelen trafik kazalarının son üç günlük bilançosu ağır oldu: 83 kişi öldü, 282 kişi yaralandı.

Çarşamba günü 38 kişinin öldüğü, 128 kişinin yaralandığı kazalarda, önceki gün 14 kişi yaşamını yitirdi, 40 kişi yaralandı. Dün de 31 kişi trafik kazasına kurban giderken, toplam 114 kişi yaralandı. Sadece Van'daki otobüs kazasında 18 kişi, Denizli'deki kazada 4, Konya'da da 3 kişi hayatını kaybetti.

Kurulun oluşumu

Karayolları Trafik Güvenliği Kurulu (KTGK) Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanı'nın başkanlığında; KGYK'ya katılan kamu kurumlarının en az daire başkanı seviyesinde görevlileri ile Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu temsilcisi, İçişleri Bakanlığı'nın uygun gördüğü trafikle ilgili üniversite temsilcisi, Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve Trafik Kazaları Yardım Vakfı'nın temsilcisi ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan oluşuyor.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber