Devlet tavsiyeli küfür sözlüğü

Haber Giriş : 20 Ağustos 2006 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üstünde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) Tavsiye Ettiği 100 Eser, logosuyla Damla Yayınları'nın bastığı 'Türkçede Deyimler' kitabına bakanlar şu ifadelere rastlıyor: 'Ağzına tükürdüğümün', 'Aklı b.una karışmak', 'Anasını bellemek', 'b.k atmak', b.kunu çıkarmak'.

MEB'in 2005 yılında ilköğretim öğrencilerinin okuması için tavsiye ettiği '100 Temel Eser' içindeki 'Tekerlemeler', 'Türkçede Deyimler', 'Türk Atasözlerinden Seçmeler', 'Türk Bilmecelerinden Seçmeler', 'Türk Ninnilerinden Seçmeler', 'Türkülerden Seçmeler', 'Türk Manilerinden Seçmeler' bakanlık tarafından hazırlatılacaktı. Ancak bu, şu ana kadar yapılamadığı için yayınevleri boşluktan yararlandı. Kendi kitaplarını bastı ve bunları 'MEB Tavsiyeli 100 Temel Eser' başlığı altında satışa sundu.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'na onaylatma zorunluluğu olmadığı için kitaplardaki uygunsuz ifadeler ilköğretim öğrencilerine ulaştı. Damla Yayınları'nın hazırladığı 'Türkçede Deyimler' kitabı argo ve küfür sayılabilecek sözcüklerle dolu. Deyim sayılamayacak cümlelerinde yer aldığı kitapta çocuklara argo sözler ve küfürler de öğretiliyor. Yayınevi yetkilileri, küfür ve argo sözlerin Türkçe içine girmiş deyimler olduğunu belirterek, " Maalesef halkımız bunları kullanıyor. Okullarda öğretmenler, gazetelerde köşe yazarları kullanıyor. Tabii bu kitabın içinde olmalı mı olmamalı mı tartışılır" diye konuşuyor.

Nehir Yayınları yayın yönetmenlerinden Tayfur Esen, piyasada kendileri dahil '100 Temel Eser'i basan altı-yedi yayınevinin de MEB'in hazırlatacağı kitapları bastığını belirterek şunları söyledi: "Bunu yaparken bizim yayınevimiz belli kıstaslara uydu. Ömer Asım Aksoy'un iki ciltlik kitabı var. Bunu ölçü alarak deyimler kitabını hazırladık. Milli Eğitim Bakanlığı hazırlatılacak kitaplar için hâlâ harekete geçmedi. Yayınevlerine de siz hazırlayamayacaksınız denmedi. Niye yaptınız da demediler."
Yayınevleri hazırladığı kitap için isterse Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'na başvurarak 'tavsiye kararı' alabiliyor. Esen, kitabın incelemeye girmesi için müracaat edildiğinde sayfa sayısına göre forma başına para alındığını belirterek, pahalıya geldiği için yayınevlerinin bu yöntemi uygulamadığını söylüyor.

'Argodan arındırılmalı'

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr Necat Birinci, argo deyimlerin sözlüğe konulmasına karşı çıktı. Birinci, "Bazı cümleler deyim olabilir ama bunlar eğitimin dışında duruyorsa temel eser içinde yer alamaz. Bu pedagojik açıdan da yanlış" dedi.

Pedagog Melda Alantar çocukların öğrenmesi gereken Türkçenin argodan arındırılmış bir Türkçe olması gerektiğini vurguladı. Alantar, "Bu kitaplar dilbilimci, psikolog ve pedagogların görüşleri doğrultusunda hazırlanmalı" diye konuştu.

İlköğretim öğrencileri bu deyimleri okuyor
Damla Yayınevi'nin ilköğretim öğrencileri için hazırladığı kitaptaki bazı deyimler şöyle:
Ağzına sı...: Bir kimseye, bir şeye büyük zarar verecek bir iş yapmak.
Ağzına tükürdüğümün: Bana sıkıntı veren bu kötü, bu aşağılık (şey).
Aklı b.una karışmak: Korkudan şaşkına dönmek. Çok sevdiği birisine ya da ummadığı güzel bir şeye kavuşma gibi nedenlerle aşırı mutluluktan sanki kendini yitirmek.
Anan güzel mi?: Nerede bu bolluk? Yağma yok.
Anasını bellemek: Birisine en büyük kötülüğü yapmak.
Ayranı yok içmeye, atla gider (tahterevanla) gider s.çmaya : Yoksulluğuna bakmaz gösteriş için zenginlerin yaptığını yapmaya kalkar.
Bize de mi lolo: Bize de yutturamazsın ya! Bizi de mi aldatmaya kalkıyorsun?
B.ku b.kuna (pisi pisine): Kötü bir nedenle , boşu boşuna, yok yere; bir hiç uğruna.
B.k atmak: İftira etmek, leke sürmek, kara çalmak.
B.k etmek: Düzeltilmesi güç duruma sokmak, berbat etmek.
B.kunu çıkarmak: Bir işi ya da bir şeyi, uğraşa uğraşa çok bozuk, zararlı duruma getirmek.
B.k yemek: Çok kötü ve sinirlendirici bir iş yapmak.
P.ç kurusu: Yaramaz ve soysuz çocuk.
K.çı kırık: Önemsiz değersiz.
K.çını yırtmak: İlle yapacağım diye didinip uğraşmak./Bağırıp çağırmak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber